Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Transport ilegal de animale, prins în trafic de inspectorii DSVSA


   Inspectorii de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) împreună cu polițiștii de la Inspectoratul Județean de Poliție au oprit, ieri dimineață, în trafic, în apropierea localității Odobești, un transport ilegal de bovine. Potrivit reprezentanților DSVSA, transportatorul nu avea acte de proveniență pentru animale și s-a decis confiscarea lor. „Animalele au fost duse la abator și vor rămâne acolo până când transportatorul va veni cu documente justificative. Există situații în care transportatorul nu are documentele la el, dar le deține și atunci i se dă un termen până când acestea sunt aduse”, ne-a declarat Adrian Rădulescu, purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Pe lîngă faptul că animalele au fost confiscate, transportatorul a fost sancționat și cu o amendă în valoare de 6.000 de lei. „Autoutilitara a fost oprită în trafic la Odobești. În urma verificăriloer s-a constatat că persoana care transporta animalele nu avea documente de tansport motiv pentru care a fost sancționată contravențional. Cercetările sunt continuate de reprezentanții DSVSA”, ne-a declarat inspectorul Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.
   Potrivit reprezentanților DSVSA, orice persoană care transportă animale trebuie să dețină un certificat sanitar veterinar pentru animale, eliberat de către medicul veterinar din circumscripția sanitar veterinară din localitatea de domiciliu și o autorizație sanitar veterinară eliberată de reprezentanții DSVSA. „Este posibil ca autorizația de transport să fie eliberată de Direcția Sanitar Veterinară din altă localitate, iar transportatorul să fie în județul nostru, doar în tranzit. În această situație așteptăm să vină cu documentele necesare”, ne-a declarat Adrian Rădulescu. 

Legislație ambiguă pentru transportatorii de animale

   Inspectorii sanitar veterinari spun că se confruntă cu o situație dificilă, în ceea ce privește legislația privind confiscarea animalelor. „Nu se precizează în lege cum trebuie să se procedeze în cazul în care animalele sunt sacrificate la abator. Nu știm ce se întâmplă cu sumele de bani, contravaloarea animalelor sacrificate. Ideal ar fi dacă acestea s-ar dona unor azile de bătrâni”, ne-a declarat Doru Calistru, directorul adjunct al DSVSA.
   Legea îi obligă pe inspectori să conducă transportul de animale la abator, iar aici persoana care a fost surprinsă tranportând ilegal animale să plătească o taxă pentru fiecare zi în care animalele sunt ținute în abator. „De multe ori se judecă în contecios reprezentanții abatorului cu transportatorul pentru a-și recupera banii pentru perioada în care animalele au stat în abator”, a precizat Doru Calistru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?