Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

A fost descoperit craterul unui meteorit care a dus la moartea dinozaurilor


   Oamenii de știință au arătat că un crater de 25 de kilometri descoperit pe insula Victoria (arhipelagul arctic canadian) s-a format în urma unei ploi de meteoriți care a provocat în cele din urmă dispariția dinozaurilor. O echipă de cercetători de la Universitatea Saskatchewan a observat craterul, în timpul unui zbor deasupra insulei cu elicopterul aproximativ doi ani în urmă.
   Descoperirea unui crater de asemenea dimensiuni a fost extrem de neașteptată. ‘Făceam o hartă cartografică a zonei, la comanda Agenției canadiene pentru Resurse Naturale. Acesta era printre ultimele «colțuri» ale Arcticii canadiene, care nu dispunea de o hartă detaliată’, explică unul dintre cercetători Brian Pratt.
   Datele colectate în următorii doi ani au confirmat ipoteza despre originea cosmică a formei de relief. Vârsta craterului, pe care oamenii de știință l-au numit în onoarea Prințului Albert, variază, potrivit estimărilor acestora, între 130 și 350 milioane de ani. Oamenii de știință consideră că acest crater este o consecință a căderii unui meteorit care a schimbat clima planetei și a dus la moartea dinozaurilor.
Dimensiunea reală a acestuia este greu de stabilit, dat fiind faptul că, în decursul milioanelor de ani, procesul de eroziune ar fi putut denatura substanțial această formă de relief. Conform calculelor, meteoritul căzut în Victoria avea un diametru de aproximativ 5 km.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?