Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Elevii nu se înghesuie să înveţe o meserie


   Elevii absolvenți de clasa a IX-a nu par interesați să învețe o meserie, de vreme ce 182 locuri puse la dispoziție în cadrul Programului „Alege-ți drumul!” au rămas neocupate, după finalizarea celei de-a doua etape de înscriere. Oficialii din cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) sunt sceptici și nu cred că toate cele 308 locuri aprobate prin planul de școlarizare pentru anul școlar 2012 – 2013 vor fi și ocupate. Se speră că numărul elevilor înscriși va mai crește, odată cu susținerea examenelor de corigență.
   De pildă, la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani, la specializarea mecanic auto, dintre cele 28 de locuri puse la dispoziție s-au ocupat doar 10. La celelalte calificări, nu s-a înscris niciun elev. Astfel, pentru specializările tinichigiu vopsitor auto, electromecanice, industria alimentară și electronist aparate și echipamente nu s-a înscris nimeni. Prin urmare, cel mai probabil, la toamnă se va forma o singură clasă.
   La Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani pentru domeniul mecanică- calificarea confecționer tâmplărie aluminiu și mase plastice, a fost aprobată înființarea unei clase, însă până în prezent     s-au înscris doar trei elevi.
   Nici la Grupul Åžcolar „Simion Mehedinți” din Vidra situația nu este mai roz. Pentru domeniul de formare profesională turism alimentație- calificarea ospătar chelner vânzător în unități alimentare, a fost aprobată o clasă cu 28 de locuri, însă s-au înscris doar 4 elevi, iar la clasa pentru domeniul de formare profesională fabricarea produselor din lemn- calificarea operator la fabricarea che-restelei, au fost puse la dispoziție 28 de locuri, dar nu există niciun doritor.
   Singura unitate de învățământ unde programul „Alege-ți drumul” s-a dovedit a fi un succes este Colegiul Tehnic „Gh. Balș” din Adjud. Aici, s-a propus formarea a două clase pentru specializarea mecanic auto, iar toate cele 56 de locuri aprobate au fost deja ocupate.
  La Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” din Focșani, domeniul de calificare mecanică- calificarea mecanic auto, au fost puse la dispoziție 28 de locuri și s-au înscris 25 de liceeni, iar la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” 28 de locuri au fost puse la dispoziția elevilor la domeniul mecanică-mecanic auto. Åži acestea au fost ocupate. „Mai așteptăm elevii după ce își dau corigențele, în etapa a treia. Din păcate, planul nu va fi făcut”, a spus profesorul Tincuța Zahariuc, inspector învățământ tehnic din cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean.

Avantaje ignorate de elevi
 
   Potrivit metodologiei, pregătirea prin învățământul profesional este parte integrantă a profilului tehnologic, fiind organizat după absolvirea clasei a IX-a. Pe parcursul a doi ani de studiu, elevii au posibilitatea să parcurgă pe lângă disciplinele pentru învățământul obligatoriu și module de pregătire de specialitate pentru calificare profesională. Programul oferă pregătire practică pentru un acces mai rapid la un loc de muncă, în contextul în care, în prezent, acest lucru este din ce în ce mai dificil pentru absolvenții de liceu.
   Unul dintre marile avantaje ale acestui program este acela că elevii vor beneficia de susținere financiară, respectiv o bursă de studiu lunară, în cuantum de 200 lei. Pe parcursul vacanțelor, după încheierea stagiului de practică, elevii vor putea continua să lucreze, pe o perioadă determinată.
   Dacă nu vor să rateze această oportunitate, elevii sunt așteptați în ultima etapă a înscrierilor, programată să aibă loc în perioada 27-31 august. De această dată elevii pot opta numai pentru calificările profesionale și numai la școlile unde au rămas locuri neocupate în urma derulării etapei a II-a. Înscrierile se fac pe baza unui dosar, pe care elevii îl vor depune la secretariatul unității de învățământ pentru care au optat, în urma procesului de selecție. Programul va demara odată cu începerea noului an școlar 2012-2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?