Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Verificări la speculanţii din pieţe


   Comercianții din piețele agroalimentare au fost verificați, în ultimele săptămâni, de echipe de inspectori ai Direcției Agricole și comisari de la Garda Financiară, în cadrul unei acțiuni de depistare a samsarilor care fac bișniță pe spatele țăranilor. Controalele au vizat tot circuitul de eliberare a certificatelor de producător agricol, începând de la primării și până la piețele din județ. La nivelul primăriilor vrâncene, asemenea controale au fost efectuate de inspectorii Direcției Agricole. Aceștia au verificat și comercianții din piețe, depistând deja în Piața din Focșani câțiva vânzători care nu dețineau niciun fel de certificat de producător agricol.
   Potrivit  unei situații prezentate, ieri, în cadrul Comitetului Consultativ pentru persoane vârstnice, într-o primă etapă au fost verificate primăriile din bazinul legumicol al județului, singurele probleme depistate fiind certificatele acordate de primăria Homocea pentru romii care culegeau hrean. În a doua etapă au fost verificate primăriile din bazinul viticol al județului și următoarele pe listă sunt localitățile din zona montană.
   Directorul adjunct al Direcției Agricole, Viorica Ghionea, a arătat că o situație deosebită a fost la Slobozia Bradului, unde nu au putut fi verificate documentațiile legale pentru eliberarea certificatelor de producător agricol deoarece persoana care răspundea de acestea era internată în spital la data controlului. Tot la Slobozia Bradului, registrul agricol era completat în proporție de 40%, iar la Bordești în proporție de 70%. Situația de la Slobozia Bradului este una specială, aici fiind înregistrate și foarte multe persoane fizice autorizate care efectuează diverse acte de comerț, inclusiv cu produse agricole.
În ceea ce privește respectarea legislației economice, verificările au fost efectuate de comisarii Gărzii Financiare. În timpul celor 27 de verificări în piețele agroalimentare au fost aplicate 13 amenzi cu o valoare 11.200 lei. Au fost confiscate fructe și legume în valoare de 64,3 mii lei și au fost confiscați 4.740 lei. Conducerea Gărzii a arătat că, pentru eficientizarea activității de control în domeniu, trebuie actualizată lista persoanelor împuternicite să constate și să sancționeze contravențiile prevăzute de Hotărârea 661 din 2001, actul normativ care reglementează procedura de comercializare a produselor agricole în piețe, dar și eliberare de certificate de producător.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?