Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Bărbaţii sunt mai mulţumiţi când fac diferite treburi casnice


   Într-un studiu realizat recent se arată că, cu cât bărbații fac mai multe treburi acasă, cu atât sunt mai mulțumiți. În prezent, îndeosebi bărbații se află în vârful ierarhiei profesionale, au cel mai mare salariu la funcții echivalente și petrec mai puțin timp făcând diverse treburi casnice.
   Ultimul punct s-ar putea schimba repede, conform celui mai recent studiu realizat pe această temă: în el se arată că treburile casnice îi fac pe bărbați mai fericiți. În prezent, societatea este mai sensibilă la inegalitatea sexelor decât cu un secol în urmă. Totuși, după progresele semnificative înregistrate în favoarea femeilor în anii 1950-1960, se pare că tendința actuală este stagnarea.
Studiul menționat, apărut în lucrarea ‘Gendered Lives’, trece în revistă inegalitățile între bărbați și femei în Europa. O constatare este clară: femeile continuă să aibă de ales între carieră și familie. Persistă, chiar în mod inconștient, tradiția mamei casnice și a bărbatului la serviciu ca să hrănească familia.În Marea Britanie, de exemplu, 40% dintre femeile care lucrează nu au normă întreagă, față de 10% dintre bărbați. Åži inegalitățile acasă sunt evidente. Conform ‘Programului zilnic 2009-2010’, publicat de Insee (Institutul național de Statistică și Studii economice), bărbații fac treburi casnice 2h24 pe zi, iar femeile, 3h52.
   La sfârșitul lunii iunie, Universitatea Cambridge a realizat un studiu plecând de la lucrarea ‘Gendered Lives’, ocupându-se de satisfacția bărbaților față de treburile casnice, cum ar fi gătitul, spălatul vaselor, cumpărăturile și curățenia. Oamenii de știință au comparat datele strânse în cadrul anchetei efectuate de European Social Study de la Bruxelles, în care au fost intervievați bărbați îndeosebi din țările nordice (Suedia, Norvegia, Danemarca, Olanda, Germania, Franța și Marea Britanie), întrebați despre atitudinea față de treburile casnice.
   Fiecare a fost întrebat despre situația personală, satisfacție și capacitatea de a echilibra viața privată și cea profesională, trebuind să-și evalueze și implicarea în treburile zilnice. Cercetătorii se așteptau ca tensiunile să crească și nivelul de satisfacție să scadă pe măsură ce timpul alocat treburilor casnice era mai mare. Ceea ce au constatat a fost însă invers: bărbații s-au declarat mai puțin stresați și, prin urmare, mai mulțumiți dacă îndeplineau astfel de sarcini.
   Care ar putea fi motivul neașteptatei satisfacții?, s-au întrebat cercetătorii. Potrivit lor, ar fi vorba de conștiința împăcată, datorată evoluției obiceiurilor. Åži invers, bărbații s-ar simți vinovați dacă s-ar uita la partenera lor de viață făcând toate treburile casnice. De altfel, femeile îndrăznesc tot mai mult să ceară un tratament echitabil în familie, iar bărbații care le ajută nu mai suportă crizele unei partenere furioase. Ca atare, ar exista mai puține certuri, mai puțin stres și mai multă liniște.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?