Ediția: Sâmbătă 20 iulie 2024 Nr. 6674
Ediția: Sâmbătă 20 iulie 2024 Nr. 6674

Medicii recomandă evitarea expunerii prelungite la soare


   Ministerul Sănătății recomandă populației să urmeze sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 și 18,00 în perioadele cu temperaturi extreme. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide ( între 1,5 – 2 litri), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. 
   Medicii sfătuiesc populația să consume în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete (pepene galben sau roșu, prune, castraveți, roșii), deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.
   Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei sunt recomandate dușuri călduțe.
   Pentru cei care au aer condiționat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesară expunerea la soare la orele amiezii trebuie utilizată o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.
   Este recomandată evitarea activităților în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) și o mare grijă pntru copii, vârstnici, persoane cu dizabilități. Trebuie păstrat contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, pentru a-i ajuta în caz că au probleme de sănătate.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?