Ediția: Vineri 4 iulie 2025 Nr. 6913

Îţi place cafeaua?


   Te-ai gândit vreodată la cana ta zilnică de cafea ca la un elixir de sănătate și nu doar ca la o sursă de plăcere și energie? Probabil că nu o dată ți-a trecut prin cap să te lași de acest „viciu” care îți crește tensiunea arterială, favorizează apariția celulitei și, pe deasupra, îți mai și îngălbenește dinții, așa cum ni s-a spus.
   Vești bune: cafeaua este un aliat pentru sănătatea ta. 
  
1. Cafeaua previne diabetul de tip 2
Un studiu realizat de către un grup de cercetători din Canada arată că un consum moderat de cafea (adică o cană, maximum două pe zi) este absolut inofensiv în orice etapă a ciclului reproductiv, inclusiv sarcină sau alăptare. Dar, evident, nu aceasta este cea mai grozavă descoperire dintre toate.
În ultimele luni, prima pagină a ziarelor de medicină din întreaga lume a fost ținută de o știre senzațională: după ce au analizat datele a 126.000 de oameni, timp de 18 ani, cercetătorii de la Harvard au calculat ca, în comparație cu cei care nu consumă cafea, băutorii de cafea sunt mult mai puțin expuși riscului de a se îmbolnăvi de diabet de tip 2.
  
2. Cafeaua scade riscul afecțiunilor cardiovasculare 
Alte studii arată cum, datorită consumului de cafea (decofeinizată sau nu), scade și riscul afecțiunilor cardiovasculare, în special la femei. Mai exact, dacă bem trei căni pe zi, șansele de a ne îmbolnăvi de inimă scad cu 24%. Din păcate, beneficiile cafelei scad invers proporțional cu numărul de porții consumate zilnic, în ceea ce privește afecțiunile cardiovasculare.
  
3. Cafeaua protejează de boala Parkinson, cancer la colon, pietre la rinichi și ciroză hepatică 
Se pare că, grație pasiunii noastre pentru cafea, suntem protejați de Parkinson în proporție de 80%, de ciroză hepatică 80%, de pietrele la rinichi 50% și de cancerul de colon în proporție de 25%.
  
4. Cafeaua calmează durerile de cap 
De asemenea, există dovezi că o doză moderată de cafea poate scoate un pacient dintr-o criză acută de astm, atunci când nu are medicația la îndemână, calmează durerile de cap mai eficient decât pilulele obișnuite, îmbunătățește performanțele atletice (stimulând musculatura să producă contracții mai puternice), ajută la menținerea greutății și previne apariția cariilor dentare.
  
5. Antioxidanții din cafea fac minuni 
Există studii care leagă anumite beneficii (protecția anti-Parkinson, performanțele atletice, creșterea capacităților intelectuale) de conținutul ridicat de cofeină, dar altele se datorează antioxidanților din compoziție, care protejează celulele și au un efect antiinflamator puternic. De asemenea, cafeaua conține substanțe ce reduc concentrația de glucoză din sânge, protejează celulele și au efect antiinflamator și antireumatic.
Cercetătorii încurajează consumatorii de cafea să nu se simtă vinovați pentru mica lor plăcere, dar nici să nu exagereze. (
  
6. Cafeaua are mai multe fibre și mai mulți antioxidanți decât sucul de portocale 
Nutriționiștii ne spun mereu că fibrele sunt absolut necesare sănătății noastre și că antioxidanții ne ajută să ne menținem mereu tineri și ne feresc de boli. Un studiu făcut de un grup de savanți din Spania a dovedit că o cană de cafea neagră are un conținut de fibre și polifenoli mai ridicat decât orice altă băutură de pe planetă.
  
7. Cafeaua stimulează glandele salivare
Simți că uneori ți se usucă gura (termenul medical pentru acest  sindrom este xerostomie), ca și când ai fi vorbit prea mult sau ai fi luat un antibiotic amar? Ei bine, ca să scapi de acest necaz, cercetătorii polonezi te sfătuiesc să bei un cappuccino!
După cinci minute de la ingerarea a 150 grame de cappuccino, este stimulată secreția salivară și sunt îmbunătățite dicția și funcțiile vorbirii. „Acest efect benefic se menține între 30 de minute și patru ore”, spun cercetătorii.
   
8. Cafeaua îmbunătățește scrisul de mână 
Un studiu independent făcut de un grup de medici din Germania a demonstrat că abilitățile de a scrie de mână pot fi mult îmbunătățite consumând cofeină. După ce au consumat două căni de cafea, voluntarii participanți la studiu au scris mai repede, mai fluent și mai frumos decât înainte.
  
9. Cafeaua împărțită în doze mici te ține atent
Dacă bei cafeaua în doze mici pe tot parcursul zilei, vei fi mai atentă, mai activă și mai energică, au descoperit medicii de la Harvard Medical School.
    
10. Cafeaua îți îmbunătățește starea de spirit
O cană de cafea băută la micul dejun îți poate face ziua mai bună, spun cercetătorii de la University of Wales, College of Cardiff, din Marea Britanie. Cercetători britanici explică: Cafeaua completează beneficiile evidente asupra funcționării creierului (îmbunătățirea capacității de concentrare, a memoriei și a gândirii logice).
  
11. Cafeaua nu ne împiedică să visăm 
Mulți oameni spun că, dacă beau cafea seara, nu reușesc să doarmă. Totuși, potrivit ultimelor studii, se pare că, în ciuda faptului că o cană de cafea consumată seara, înainte de culcare, ne face să adormim mai greu, acest obicei nu afectează cu nimic faza de visare și nici cea de somn profund. Nici măcar un consum ridicat de 7 căni pe zi nu afectează calitatea somnului.
  
12. Cafeaua nu provoacă aciditate 
Aciditatea gastrică este una dintre cele mai neplăcute afecțiuni și are o mulțime de cauze, de la consumul de alimente picante la stres. Din fericire, contrar credinței populare, nu există nici o legătură între consumul de cafea și această enervantă problemă, oricât de tare și de amară ar fi fost cafeaua consumată, arată un studiu din Marea Britanie, la care au participat 394 de pacienți cu stomacul sensibil. De asemenea, nu s-a putut stabili nici o legătură între consumul de cafea și ulcerul gastric sau duodenal.
 
13. Cafeaua vindecă herpesul 
Da, cafeaua are proprietăți antivirale, spun cercetătorii japonezi, care au testat (în vitro) 15 tipuri de cafea (8 obișnuite și 7 instant), adăugând o soluție slabă de cafea peste anumite culturi de celule infectate cu virusul herpetic.
Au descoperit astfel că în extractul de cafea există un ingredient care distruge virusul prin contact direct și împiedică răspândirea lui la celelalte celule învecinate.
  
14. Cafeaua nu dă dependență 
Cu mulți ani în urmă, World Health Organization a declarat că nu există dovezi conform cărora consumul de cofeină ar putea fi comparat cu abuzul de droguri. Este o mare diferență între a bea în fiecare zi o cană de cafea și dependență. Un studiu recent aduce și suportul științific pentru această afirmație. Mai exact, s-a descoperit că, indiferent de cantitatea în care este consumată, cofeina nu activează circuitul de recompensă al creierului, așa cum fac amfetaminele sau cocaină.
Simptomele trăite de consumatorii de cafea în absența băuturii lor favorite (dureri de cap, letargie, somnolență) nu au nici o legătură cu cele ale consumatorilor de droguri aflați în sevraj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?