Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: Sfinții Apostoli Petru și Pavel încheie trei săptămâni de post


   Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel se încheie azi. Sfinții Apostoli se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, fiindcă au fost „căpeteniile apostolilor” și „lumii învățători”, contribuind, prin râvna lor, la răspândirea cuvântului evanghelic în multe părți ale lumii. Cei care poartă numele sfinților sau derivate din acestea pot sărbători, dar nu înainte de a merge la biserică unde se va face Sfânta Liturghie. Despre sărbătoarea din 29 iunie ne-a vorbit părintele Robert Olteanu de la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din comuna Poiana Cristei.

   Biserica creștină îi sărbătorește pe 29 iunie pe cei doi mari sfinți ai creștinismului, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, care, prin activitatea lor misionară și prin viața lor sfântă, au cucerit întreaga lume. Cuvântul pe care ei l-au primit de la Hristos a ajuns să lumineze sufletele tuturor oamenilor aflate în întuneric și în necunoștință. Sfântul Apostol Petru, născut în Betsaida Galileei, L-a întâlnit pe Mântuitorul Hristos și, în ciuda neputinței sale fizice, L-a urmat pe Acesta. Sfântul Pavel din Tars l-a întâlnit într-un mod special pe Mântuitorul Hristos atunci când călătorea spre Damasc.
Hristos l-a chemat pe Sfântul Pavel ca să-i fie vas ales în care să se descopere puterea iertării lui Dumnezeu și a iubirii lui față de oameni. Sfinții Apostoli Petru și Pavel, prin activitatea lor misionară, au adus Evanghelia la toate popoarele din Imperiul Roman.
   Apostolul Pavel rămâne pentru fiecare preot și pentru fiecare episcop un model și un exemplu demn de urmat. „Mai înainte de a se numi Pavel purta numele de Saul. El vorbea limba greacă, latină și avea dreptul de cetățean roman. El îi cere acest drept Ceazarului și, nu moare ca și Apostolul Petru răstignit pe cruce, ci i se taie capul. El nu va predica învățătura Mântuitorului printre evrei ci merge și predică neamurilor din jurul poporului evreu de aceea el este numit și «Apostolul Neamurilor». Devine apostol atunci când pleacă spre Damasc dorind să-i pedepsească pe creștinii de acolo. În drum spre Damasc i se arată Mântuitorul și îi spune «Saule, Saule pentru ce mă prigonești?» și în acel moment el are o revelație, o descoperirea a lui Dumnezeu. Sfântul Petru este fratele Sfântului Apostol Andrei. Nu avea o cultură deosebită, el era pescar. Întâlnirea cu Mântuitorul este de o profunzime deosebită și asta pentru că îi spune «Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea». El era și căsătorit și cu toate acestea lasă totul în urmă și îl umrează pe Mântuitorul. Tot el este cel care se leapădă de Mântuitorul de trei ori și apoi este repus în treapta apostoliei tocmai de cel de care s-a lepădat”, ne-a spus părintele Robert Olteanu.

Postul s-a încheiat

   Astăzi se încheie și perioada de trei săptămâni în care credincioșii au ținut post, s-au rugat pentru iertarea păcatelor și au mers la duhovnic pentru a se spovedi. Părintele spune că după post este bine ca fiecare creștin să-și pătreze ființa curată. „Scopul postului este de a zidi sufletește. Biserica nu impune postul ci propune. Postul nu trebuie privit ca un regim alimentar. Postul este un exercițiu al voinței și, din acest punct de vedere, în momentul în care postim aducem o jertfă a sufletului noastru. După post nu trebuie imediat să ne desfătăm cu mâncărurile de dulce uitând de fapt ceea ce este mai important, faptul că toată această perioadă este dedicată lui Dumnezeu”, ne-a spus părintele Robert Olteanu.
   Cei care poartă numele Apostolilor sau derivate din acestea și vor să își serbeze onomastica trebuie mai întâi să treacă pe la biserică, să participe la Sfânta Liturghie. „Creștinul care poartă numele acestor mari sfinți ai bisericii trebuie să meargă la Sfânta Biserică și să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru că îi are ocrotitori. Nu degeaba ni se spune să lepădăm toată grija cea lumească așa cum s-au lepădat cei doi Sfinți Apostoli Petru și Pavel”, recomandă preotul Olteanu.
   Bisericile care poartă hramul celor doi sfinți, după ce au oficiat slujba în biserică, fac o agapă frățească unde îi cinstesc pe ocrotitorii lăcașului de cult. Sărbătoarea începe cu o zi înainte, de la slujba vecerniei. „Slujba în cinstea acestor doi sfinți începe cu o zi înainte cu slujba vecerniei. Acolo unde sunt și sfinte moaște se face și slujbă de priveghere unde participă mai mulți credincioși. Dimineață se face Acatist, Sfânta Liturghie și, acolo unde este hram, se face și praznic”, ne-a mai spus părintele din Poiana Cristei.

Biserica Arhanghelii Mihail și Gavriil, aproape gata

   La Biserica „Sfinții Apostoli Mihail și Gavriil” din Poiana Cristei sunt gata să înceapă lucrările de pictură în interiorul lăcașului de cult. Preotul Robert Olteanu îi roagă pe enoriași să sprijine cu bani, după posibilități, această lucrare. Construcția acestei frumoase biserici a început în anul 2007 și acum se apropie de final. Lăcașul de cult este deosebit.
   Mobilierul bisericesc din lemn sculptat a fost adus de la Neamț, iar candelabru care luminează Casa Domnului este achiziționat din Ucraina. „Preotul, într-o parohie, se identifică cu credincioșii săi. Preotul este un părinte și de asta lumea i se adresează cu acest apelativ. Preotul este conducătorul de suflete. Sunt oamnei care s-au apropiat foarte mult de biserică și alături de care am reușit să ridic o biserică. Ei ne-au oferit satisfacția păstorului împlinit pentru că de fiecare dată au fost aproape de mine”, spune preotul Olteanu care îi mulțumește lui Dumneazeu că a fost ales să fie preot. „Dintotdeauna mi-am dorit să fiu preot și sunt de 15 ani. Cu ajutorul bunului Dumnezeu, sper să îmi fac datoria cât pot de bine”, a încheiat părintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?