Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Iubești copiii și nu ai serviciu? Înscrie-te la Școala Bonelor!


   Aveți între 18 și 64 de ani, nu aveți serviciu și iubiți copiii? Vă puteți înscrie, începând cu 2 iulie, la „Școala Bonelor” și veți obține diplomă de calificare în ocupația de baby-siter, recunoscută în toate țările Uniunii Europene. Cursurile sunt gratuite și sunt derulate în cadrul unui program implementat de Fundația Romanian Angel Appeal și derulat în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale – Direcția pentru Protecția Copilului. Înscrierile se fac la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea.

   Cu cine îmi las copilul cât timp sunt la serviciu? Este problema pe care și-o pun mai ales mămicile care doresc să revină la muncă, iar puiul lor este prea mic ca să poată fi înscris la grădiniță. Cine să-mi supravegheze puștii pentru o seară, pentru o zi, pentru un week-end, când am treburi urgente de rezolvat, deplasări de făcut? Câți părinți nu s-au confruntat cu aceste situații și câți nu au căutat, înnebuniți, persoane de încredere care să le îngrijească micuții pe perioadele cât sunt plecați de acasă? Și câte mămici și tătici nu au făcut eforturi de a plăti sume consistente unor femei pe care nu le cunoșteau și care nu aveau nicio calificare, doar ca să le supravegheze luni de zile sau ani, prichindeii? 
   Toate aceste probleme își vor putea găsi rezolvarea odată cu prima promoție de absolvente a Școlii Bonelor care va lua ființă în Vrancea, în cadrul programului cu finanțare europeană „Femei pentru femei – Program național de calificare și acreditare a femeilor în ocupația de baby-sitter”, implementat de Fundația Romanian Angel Appeal și derulat în parteneriat cu Ministerul Muncii – Direcția pentru Protecția Copilului. În județul nostru, înscrierile încep în data de 2 iulie a.c. și vor dura până pe 10 august.
   Potrivit celor declarate de Luminița Liciu, directorul adjunct al DGASPC, cererile pot fi depuse la sediul Direcției din Bulevardul Gării, nr. 13, la camera 11, persoana de contact fiind psiholog Lavinia Budescu. „Se vor forma două grupe, iar cursurile vor începe în luna octombrie. Acestea vor dura zece săptămâni, se vor face 120 de ore de teorie și 240 de ore de practică. Diploma obținută la examenul final este recunoscută în toate țările Uniunii Europene”, a declarat Luminița Liciu, directorul adjunct al DGASPC.

Care sunt condițiile pentru a fi admisă la Școala Bonelor

   Persoana care dorește să obțină calificarea de baby-sitter urmând cursurile Școlii Bonelor trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții: să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani; să fie șomeră sau fără ocupație; să nu realizeze venituri dintr-o activitate economică sau socială în baza unui contract individual de muncă sau în mod independent; să aibă o stare bună de sănătate fizică și psihică, astfel încât să fie aptă de a îngriji și supraveghea copilul, lucru ce trebuie atestat printr-o adeverință eliberată de medicul de familie; să nu fi suferit condamnare pentru care s-a pronunțat o sentință definitivă și irevocabilă; să nu fi fost decăzută din drepturile părintești; să fie absolventa a minim opt clase și să prezinte actul doveditor al absolvirii; să obțină avizul psihologic favorabil de a urma cursurile Școlii Bonelor, în urma evaluării psihologice. 
   Potrivit comunicatului de presă trimis redacției noastre, „în cadrul cursurilor, participantele învață despre dezvoltarea fizică a copilului, disciplinarea pozitivă, gestionarea emoțiilor copilului, gestionarea situațiilor de criză, dar și despre alimentația adecvată vârstelor copilului, rolul jocului în dezvoltarea acestuia și – foarte important pentru o baby-sitter profesionistă – tehnici de prim ajutor”.
   Cursurile de calificare organizate gratuit în cadrul proiectului sunt acreditate de Autoritatea Națională pentru Calificări, sunt susținute de formatori cu experiență și organizate în localiățile din țară în care există cerere din partea femeilor și unde Fundația Romanian Angel Appeal are acorduri de parteneriat cu DGASPC sau cu consiliul local. „Noi avem semnat un astfel de acord de parteneriat și ne bucurăm că aceste cursuri se derulează și în Vrancea. Grupul țintă nu sunt doar femeile șomere și fără venituri, ci și femeile active, care pentru că nu au cu cine să-și lase copiii, sunt nevoite să renunțe la serviciu”, a precizat Luminița Liciu.

Peste 400 de femei au absolvit deja această școală

  Școala Bonelor este cel mai amplu proiect de calificare în ocupația de baby-sitter din România, care acum își deschide porțile și în județele Regiunii Sud-Est. Peste 400 de femei din București și din județele Ilfov, Bacău, Neamț, Suceava, Botoșani și Vaslui au absolvit deja cursurile, în prezent fiind invitate să se înscrie la acestea femeile șomere sau fără ocupație din Vrancea, dar și din județele Brăila, Buzău, Constanța și Galați. 
   Prin acest proiect, cofinanțat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013 – „Investește în oameni!”, Fundația Romanian Angel Appeal și partenerul său se ocupă de primii pași necesari pentru îmbunătățirea serviciilor de creștere și îngrijire a copiilor pe timpul zilei. „Astfel, și copiii din România vor putea beneficia de bone cu pregătire specială. În primul rând, mamele se vor putea întoarce liniștite la locul de muncă sau își vor putea continua studiile, știind că de copilul lor se ocupă, pe timpul zilei, o persoană calificată în acest sens. Proiectul «Femei pentru femei» urmărește standardizarea modelului de formare profesională în vederea constituirii rețelei publice de bone/baby-sitters acreditate și calificate să ofere servicii de îngrijire a copiilor pe timpul zilei, completată de o rețea de monitorizare, pentru asigurarea calității serviciilor. Un astfel de sistem are un impact major, pe termen lung, nu doar asupra dezvoltării copiilor, ci și asupra economiei, prin crearea unui număr mare de servicii și, implicit, locuri de muncă pentru femei”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?