Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Nuvela unei absolvente a Colegiului Unirea, citită de francezi


   Larisa Rusu, absolventă a Colegiului Național „Unirea” din Focșani s-a întors recent de la Montpellier, unde a fost la lansarea primei sale nuvele în limba franceză, publicată în paginile volumului „Florilege des ecrivains en herbe” de către Academia din Montpellier. Laureată în 2009 a Concursului de Creație Literară în Limba Franceză „Plumier d’or” de la Paris, „unirista” Larisa Rusu se poate mândri cu un palmares impresionant la competițiile internaționale de limbă franceză, la care a luat parte.
   În 2011, tânăra absolventă a fost laureată a concursului de creație literară în limba franceză „PIJA 2011″ –  Prix des Jeunes Auteurs”, selecția națională, iar de curând a reușit să publice nuvela în limba franceză „La Porte Etroite”, în volumul „Florilege des ecrivains en Herbe”, la a cărei lansare a și participat.
   Tot în cursul acestui an, Larisa Rusu a reușit să obțină premiul I la etapa județeană a olimpiadei de franceză, fiind totodată și laureată a concursului „PIJA 2012”, selecția națională, cu textul în limba franceză „Lettre de J.M.G.V”. La festivitatea de absolvire, tinerei i s-a decernat premiul Catedrei de limba și li-teratura franceză. Pentru tânăra absolventă a Colegiului Național „Unirea”, ultima experiență trăită la Montpellier a fost poate cea mai importantă din frageda ei carieră și poate cea cu o încărcătură emoțională imensă. Pe lângă faptul că a intrat în contact cu o civilizație diferită, a avut prilejul să descopere oameni noi, o cultură nouă și o lume pe care o cunoștea foarte bine doar prin prisma pasiunii ei pentru Franța și pentru limba franceză, pasiune care a dus-o în cele din urmă aproape de visul său. „A fost prima mea șansă de a vedea cât de politicoși, de binevoitori și de călduroși sunt „les gens du sud de la France”, expresie pe care nu am crezut-o adevărată până în momentul în care am trăit-o chiar eu. Mi-am făcut destul de mulți prieteni și am avut posibi-litatea să-mi exersez atât franceza, cât și engleza. Niciodată nu aș fi crezut că e atât de ușor să cunoști oameni de treabă, să te integrezi, să îi placi și să te placă. Deși sunt acasă acum, am senzația uneori că m-am întors doar fizic pentru că sufletul meu e încă acolo, mâncând minunatele clătite tradiționale, bucurându-se de calmul din Jardins Royales du Peyrou, admirând detaliile naturale și rezultatele muncii migăloase a oamenilor, distrându-mă cu noii mei prieteni, asistând la trecerea continuă și ireversibilă a timpului”, este mărturisirea emoționantă a Larisei Rusu.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?