Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

GALERIE FOTO: Despre Sfinţii Români cu părintele Alexandru Eftimie-Tufaru


   Prima duminică din Postul Sfinților Petru și Pavel este dedicată Sfinților Români. Sărbătoarea a apărut pentru prima dată în anul 1950 cu Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Astfel, în duminica aceasta, a doua după Rusalii, Biserica îi pomenește pe toți sfinții de neam român sau care au venit din alte locuri și au viețuit pe teritoriul țării noastre, de la începuturile Creștinismului și până acum, împlinind Evanghelia lui Hristos. Despre duminica aceasta am vorbit cu părintele Alexandru Eftimie-Tufaru de la Biserica Sfântul Gheorghe Armeni din strada Cotești.

   Biserica Ortodoxă a hotărât ca a doua duminică după Rusalii să se sărbătorească Sfinții Români care au fost canonizați începând cu anii 1950-1952. Pe aceștia îi cunoaștem pentru că sunt cu ținere locală, iar pentru Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei sunt specifici Sfântul Sava, Sfântul Vasile de la Poiana Mărului și Sfântul Teodosie de la Brazi.
   Sfânt este orice om, un om care a trăit pe pământ și care datorită vieții sale petrecută prin rugăciune, prin post și, mai ales, prin lucrarea și rodirea darurilor Duhului Sfânt. „Prin acest stil de viață ei devin casnici și prieteni ai lui Dumnezeu. Devin bine plăcuți și sunt aceia care mijlocesc înaintea tronului arhieresc pentru mântuirea și iertarea păcatelor noastre. Tot ei se roagă pentru îndeplinirea rugăciunilor noastre”, ne-a spus părintele Alexandru Eftimie-Tufaru de la Biserica Sfântul Gheorghe Armeni din strada Cotești.
   Legat de pericopa evanghelică ce se citește în această duminică în fața ușilor împărătești, părintele spune că este legată de chemarea Apostolilor. „Mântuitorul le-a spus Apostolilor să stea în Cetatea Ierusalimului până când vor fi îmbrăcați cu putere de sus fapt care s-a întâmplat la sărbătoarea Cincizecimii. Ei sunt îndemnați la propovăduire și la Taina Botezului în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh”, ne-a spus părintele Eftimie-Tufaru. El vorbește despre Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel ca despre o perioadă în care creștinii trebuie să conștientizeze păcatele pe care le-au făcut și să amplifice dialogul cu Dumnezeu. „Rugăciunea nu este altceva decât dialogul nostru intim cu Dumnezeu și Sfinții care mijlocesc înaintea tronului”, spune părintele. Un creștin adevărat, în timpul postului trebuie să participe la slujbele de oficiere a Sfintei Liturghii, să conștientizeze starea de păcat în care ne afundăm și, prin post și rugăciune, să meargă la duhovnic și să participe la Taina Spovedaniei.
  
Ziua numelui poate fi sărbătorită cu o agapă frățească

   Creștinii care poartă numele de Petru sau Pavel ori derivate din numele sfinților vor sărbători pe 29 iunie onomastica. Totuși, sărbătoarea trebuie să fie și duhovnicească, nu numai trupească. Părintele Eftimie-Tufaru nu interzice petrecerea însă recomandă totul cu măsură. „În vremurile noastre oamenii au început să confunde această petrecere. Lui Dumnezeu îi plac agapele frățești, iar strângerea laolaltă a credincioșilor este binecuvântată de El. Trebuie să ținem calea de mijloc și în petreceri și în rugăciune”, spune părintele.
   Parohia Sfântul Gheorghe Armeni împlinește în acest an doi ani de zile de când a fost reînviată. Părintele este tânăr și susține că numai ajutorul de Sus face ca parohia să înflorească pe zi ce trece. Preotul Eftimie a mai slujit șapte ani la Mărtinești, comuna Tătăranu, unde a construit o biserică și a primit statutul de iconom. Am primit taina hirotoniei în 2004 la Mărtinești. Am sfințit acolo, în 2009, o biserică pentru care am primit rangul de iconom. Am fost transferat la Focșani la această biserică ce a luat ființă în urma încheierii protocolului între Episcopia Buzăului și Vrancei și Episcopia Armeană cu sediul în București”, spune părintele.
   Comparativ cu alte biserici, parohia este mai mică, formată din 250 de familii. Prima dată, când a ajuns părintele în parohia din strada Cotești a fost nevoie de multă muncă. La exterior biserica era frumoasă, însă în interior și  în curte era paragină și asta pentru că 132 de ani biserica a fost părăsită. Acum arată ca un colț de Rai având o grădină plină de trandafiri și iarbă verde. Doar aleile din piatră mai brăzdează pe alocuri curtea. În interior mai trebuie așezată pictura și montată catapeteasma, însă cu nădejde în Dumnezeu preotul crede că toate se vor adăuga.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?