Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Numărul asistenților personali, în scădere


   Potrivit statisticii întocmite la nivelul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH) din cadrul DGASPC, la finele anului trecut figurau, în baza de date a instituției, la nivel de județ, 1844 asistenți personali și 1719 persoane cu handicap, care încasează în indemnizația lunară și banii aferenți însoțitorului pe care trebuie să-l plătească pe cont propriu.
   În cele câteva luni care au trecut de la începutul anului 2012, numărul  asistenților personali a scăzut cu aproape 300. Astfel, la data de 15 aprilie, în Vrancea erau 1552 asistenți personali și 1871 beneficiari de indemnizații lunare, iar suma restantă la plata asistenților personali era de 67.725 lei. Cei mai mulți asistenți personali sunt în Focșani, dar și aici numărul lor a scăzut. Dacă în decembrie 2011 figurau la Focșani 377 asistenți personali și 243 persoane cu handicap beneficiare de indemnizații lunare din care să/și plătească însoțitorii, la 15 aprilie mai erau 359 asistenți personali și 222 beneficiari de indemnizații.
   La Mărășești, potrivit raportului întocmit de DPPAH, din decembrie 2011 și până în prezent au dispărut toți cei 79 de asistenți personali angajați la primărie, crescând însă numărul persoanelor cu handicap beneficiare de indemnizație lunară de la 41 la 115. Numărul asistenților personali a scăzut, practic, în mai toate localitățile Vrancei. Astfel, în Dumbrăveni din 27 de asistenți persoanli mai sunt actualemnte 24, la Gugești din 25 câți erau la finele anului trecut au mai rămas 19, la Păunești au fost 44 și mai sunt 31, la Poiana Cristei din 45 mai sunt 43, la Vînători au fost 43 de asistenți personali și mai sunt 40, iar la Vulturu, din 48 câți erau la finele lui 2011 mai sunt 23 de asistenți personali angajați.
         
Ce este asistentul personal?

   Asistentul personal este persoana angajată prin contract individual de muncă pentru a se ocupa de persoana cu handicap care nu se descurcă singură. Poate fi încadrată cu contract individual de muncă în funcția de asistent personal persoana care îndeplinește următoarele condiții: are vârsta minimă de 18 ani împliniți; nu a fost condamnată pentru săvârșirea unei infracțiuni care ar face-o incompatibilă cu exercitarea ocupației de asistent personal; are capacitate deplină de exercițiu; are o stare de sănătate corespunzătoare, atestată de medicul de familie sau pe baza unui examen medical de specialitate; a absolvit cel puțin cursurile învățământului general obligatoriu, cu excepția rudelor și a finilor până la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei cu handicap grav, precum și cu excepția soțului sau soției, după caz; în situații excepționale, la propunerea asistentului social din cadrul aparatului propriu al consiliului local în a cărui rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana care urmează să îndeplinească funcția de asistent personal, poate fi aprobată derogarea de la îndeplinirea condițiilor de studii și în cazul altor persoane.
   Nu pot deține calitatea de asistent personal persoanele care beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 7 ani.

Cine angajează asistentul personal?

   Contractul individual de muncă al asistentului personal se încheie cu primăria localității de domiciliu a persoanei cu handicap grav, în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării cererii. Durata acestuia va fi determinată, în funcție de valabilitatea certificatului de persoană cu handicap, dar nu mai mult de un an, cu posibilitatea prelungirii. Pentru asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav, al căror certificat de persoană cu handicap are valabilitate permanentă, contractul individual de muncă se încheie pe durata nedeterminată.
   Pe baza recomandărilor rezultate din ancheta socială angajatorul poate să angajeze un asistent personal care să presteze activitatea la doua persoane cu handicap grav, când acestea fac parte din aceeași familie și au același domiciliu sau reședință, pe baza aceluiași contract individual de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?