Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Bacalaureatul a debutat fără surprize


   Examenul de Bacalaureat a debutat fără incidente în Vrancea, dar cu vizita unui inspector din Corpul de control al ministrului Educației. Probele orale de competențe sunt susținute, la nivel de județ, de 2.426 absolvenți de liceu. În Vrancea, 112 elevi nu s-au înscris în vederea susținerii examenului de Bacalaureat. Cei mai mulți au absolvit cursurile liceale la seral. Examenul continuă și astăzi, între orele 9.00-17.00, urmând a fi examinați aproximativ 1300 de elevi.

   Absolvenții de liceu care au susținut, ieri, prima probă a Bacalaureatului, cea orală, de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare în limba română, nu au avut prea multe emoții. Deși au fost filmați din toate unghiurile, candidații au declarat că nu au fost deloc deranjați de acest lucru și că subiectele nu le-au dat bătăi de cap. „Mi-a căzut un text memorialistic, iar la partea a doua mi s-a cerut să îmi exprim opinia asupra rolului lecturii în viața adolescenților. Pregătire se face încă din clasa a IX-a, pentru că se folosesc cunoștințele din cei patru ani, însă am lucrat în special în ultimele săptămâni. Am emoții și pentru celelalte probe, dar la prima a fost mai greu, acum m-am obișnuit. Camera nu am băgat-o în seamă, deoarece știu că dacă ești pregătit, te descurci și cu cameră, și fără cameră”, a spus Mădălina Cristina Aniței, absolventă a Colegiului Național „Al. I. Cuza” din Focșani.
   Pentru unii candidați emoțiile nu s-au epuizat nici după susținerea primei probe. Tinerii spun că subiectele de la simulare au fost destul de dificile și le-au creat ceva probleme. Prin urmare, cred că la examenul real, acestea vor fi cel puțin la fel de dificile.
   Matematica este disciplina care va pune mari probleme și anul acesta, sunt de părere unii candidați, care nu sunt prea optimiști cu privire la promovare. „Pentru noi, de la seral, prima probă nu a fost foarte grea. Am avut un subiect din revista literară. Am și învățat pentru acest examen și a fost bine. Nu pot să spun că a fost floare la ureche, dar eu spun că    m-am descurcat. Când se afișează rezultatele, sper să fiu admisă. Am avut puține emoții, așa cum este normal, dar nu m-a deranjat camera web care a fost instalată. Profesorii au fost mai aspri cu cei care nu au știut, dar mie nu au avut ce să îmi reproșeze. Am emoții foarte mari pentru probele următoare, mai ales la informa-tică, nu prea mă descurc la calculator, dar și mai mari emoțiile sunt la probele scrise, deoarece am dat simulare și am observat că subiectele sunt foarte grele. La matematică, cred, vom pica foarte mulți și anul acesta, subiectele sunt foarte grele”, a spus Rodica Iordache de la Colegiul „Gh. Asachi” din Focșani.
   În vreme ce unii candidați sunt speriați, alții speră la subiecte accesibile. „Subiectul ce mi-a picat a făcut referire la perioada pașoptistă, a fost bine. Mă așteptam să fie mai dificil, în ciuda zvonurilor apărute anul trecut. Mi-a căzut ce am învățat și aveam informația în minte. Nu am observat camera de luat vederi și nu mi-a dat emoții aceasta”, a spus Gabriela Banu, absolventă a Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani.

900 de absolvenți evaluați, ieri 

   În prima zi, au fost evaluați 900 de candidați, iar mâine îi vor fi testate competențele de comunicare în limba română unui număr de 1.315 absolvenți. Miercuri, sunt așteptați la examen 211 candidați. 
   Potrivit cifrelor comunicate de reprezentanții Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ), dintre cei care au absolvit cursurile liceale, 112 nu s-au înscris în vederea susținerii examenului de Bacalau-reat.
Oficialii ISJ spun că prima zi a examenului de Bacalaureat a decurs fără incidente. De acest lucru s-a asigurat și reprezentantul Corpului de control al ministrului Educației, care ieri a verificat mai multe centre de examinare și a monitorizat respectarea metodologiei și a procedurilor specifice. „După prima zi, nu s-au înregistrat incidente, totul desfășurându-se în bune condiții. În urma discuțiilor cu domnul inspector din cadrul Corpului de control al Ministerului, am înțeles că nu au fost găsite situații neconforme cu metodologia. Mi-a spus că la unele licee a fost plăcut impresionat de exprimarea elevilor”, a spus inspectorul școlar general Vasilica Zaharia.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?