Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Examenul de Bacalaureat debutează astăzi, la ora 12.00


   Examenul de Bacalaureat debutează astăzi, la ora 12.00, cu emoții pentru cei  2.426 de absolvenți de liceu înscriși pentru proba de Evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română. În sesiunea iunie-iulie vor fi evaluați 3.201 candidați, numărul foarte mare fiind justificat de promovarea redusă de anul trecut. Candidații și profesorii vor fi monitorizați de 242  de camere video, ce au fost montate în toate sălile de examen. Corectitudinea desfășurării acestui examen va fi urmărită îndeaproape de un reprezentant al Corpului de Control al ministrului Educației.

   Absolvenții claselor a XII-a intră, de astăzi, în febra examenului de Bacalaureat, care debutează la orele 12.00, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare în limba română. La această primă probă sunt așteptați să participe 2.426 candidați, dintre cei 3.201 înscriși la Bacalaureat. Candidații din seriile anterioare nu mai susțin probele de competențe lingvistice.
   Încă de la primul contact al candidaților cu atmosfera de examen, vor intra în funcțiune și camerele de supraveghere, 89 dintre acestea fiind instalate și pregătite să monitorizeze orice mișcare, nu doar a candidaților ci și a cadrelor didactice. Oficialii Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) spun că au luat toate măsurile pentru ca acest examen să se desfășoare în bune condiții și că sunt pregătiți cu tot ceea ce este necesar.
   Mai mult, modul de desfășurare a examenului de Bacalaureat la nivel de județ va fi atent supravegheat de Răzvan Chitu, reprezentant al Corpului de Control al ministrului Educației. „Pentru prima probă, cea de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română sunt pregătite toate liceele din județ. Au fost montate camere video în toate sălile de evaluare și în sălile în care se va face multiplicarea subiectelor, dar și în sălile în care se vor depozita lucrările scrise pentru probele următoare. Mâine (astăzi – n.r.), așteptăm un reprezentant din Corpul de Control al Ministerului pentru a monitoriza Bacalaureatul la nivel de județ”, a declarat Vasilica Zaharia, inspector școlar general.
   Probele orale ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie, continuă în perioada 18-22 iunie cu proba de evaluare a competențelor digitale – proba D. Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C, se va desfășura în perioada 25 – 27 iunie. Potrivit calendarului oficial, prima probă scrisă, cea la Limba și Literatura Română, se va desfășura în data de 2 iulie, iar pe 4 iulie se va desfășura proba obligatorie a profilului. Ultima probă scrisă, proba la alegere a profilului și specializării, va avea loc în data de 6 iulie.
   Afișarea primelor rezultate se va face în data de 8 iulie, iar în ziua imediat următoare, adică pe 9 iulie, între orele 8.00 – 12.00, candidații nemulțumiți de rezultate pot depune contestații. Rezultatele finale ale sesiunii din vară a examenului de Bacalaureat vor fi afișate în data de 13 iulie.

Ore de pregătire gratuită  

   Cum mai este foarte puțin timp până la desfășurarea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat, cadrele didactice de la toate liceele fac tot posibilul să le dea ultimele indicații candidaților și mai cu seamă să îi pregătească la materiile unde întâm-pină probleme, în continuare. Cadrele didactice s-au mobilizat mai ales în unitățile de învățământ unde anul trecut promovabilitatea a fost scăzută și se încearcă, pe cât posibil, cu pregătirea candidaților.
   La Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani, cadrele didactice îi vor chema pe absolvenți la pregătire suplimentară, în speranța că informațiile proaspete pe care le vor primi, le vor fi utile în obținerea unei note cât mai bune, care să le asigure promovarea. „Începând de luni (astăzi – n.r.), în clasele libere, elevii care participă la prima probă pot veni la pregătire. A fost întocmit un orar, iar elevii sunt așteptați”, a spus directorul Remus Paraschiv.
   De pregătirea absolvenților s-au ocupat și profesorii de la Liceul de Artă „Gh. Tattarescu” din Focșani, unitate de învățământ care anul trecut a obținut o promovabilitate la Bac de 82%. „Pregătirea elevilor se va face la nivel de școală, de profesorii de specialitate și este absolut gratuită. Nu îmi este teamă, de aceea sper ca și anul acesta elevii să mențină ștacheta de anul trecut când, în proporție de 82%, au promovat examenul de Bacalaureat”, a declarat Diana Tăicuțu, directorul unității de învățământ.
   Pentru candidații care totuși nu vor reuși să promoveze în prima sesiune de examen, mai există totuși o șansă în sesiunea din toamnă. Aceasta debutează în perioada 16 – 20 iulie, cu înscrierea candidaților. Candidații vor susține probele orale de competențe în perioada 20 – 24 august, urmând ca probele scrise să se desfășoare în perioada 27 – 31 august. Candidații din toamnă ai examenului de Bacalaureat vor afla rezultatele finale în data de 5 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?