Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Învaţă cum să găteşti pentru a fi în siguranţă


   Lumea modernă este guvernată de principii care ne calauzec spre o viață împlinită spiritual și material. Preocupat mai mult ca niciodată de sine, omul a transformat actul banal al hrănirii într-o adevărată știință a nutriției, fiindu-i dat să cunoască prin intermediul tehnologiei atât beneficiile dietei sănătoase cât și neplăcerile nerespectării acesteia.
   Între a găti „sănătos” și a găti „în siguranță” este o distanță ca de la cer la pământ, iar tendința noastră este să omitem cel de-al doilea aspect. Nu doar ce prepari ar trebui să conteze, ci în egală măsură și cum ori în ce condiții. Studiile au arătat că bucătăria conține cei mai mulți germeni și spori din locuință, mai mulți chiar și decât în baie. Potrivit cercetătorilor, doar chiuveta din bucătărie conține de 100.000 de ori mai mulți germeni decât baia. 
   În orice încăpere în care produsele alimentare și apa sunt, să zicem, comune, trebuie să ne comportam cu maximă prudență. Încăperile umede și temperaturile crescute, mai ales din timpul verii, încurajează și grăbește apariția bacteriilor. Germeni precum E. coli, campylobacter, salmonella și alții pot pătrunde în bucătărie prin intermediul mâinilor noastre, al fructelor proaspete sau al animalelor de companie.  Din acest motiv, este foarte important să spălăm de fiecare dată mâinile și produsele vegetale înainte de a mânca sau prepara, respectiv să interzicem animalelor (fie ele vaccinate și deparazitate) să între în bucătărie.
   Dacă nu sunt manipulate și depozitate corect, acele produse ne vor intoxica sau cauza alte probleme de sănătate. Carnea crudă, inclusiv cea a găinilor de curte, poate conține bacterii dăunătoare pe care să le răspândească ușor lucrurilor cu care intră în contact (masa, tocător, cuțit etc). Acordați atenție alimentelor proaspete, ținându-le separat de cele gata de mâncat precum pâinea, salata, legumele sau fructele.
   Preparați mâncarea la temperatura corespunzătoare, pentru a fi siguri că bacteriile periculoase sunt ucise, însă fără a o arde intenționat peste măsură. Există patru tipuri de germeni: bacterii, virusuri, ciuperci și protozoare, toate de dimensiuni microscopice și reprezentând un potențial pericol pentru organism.
   Ironic este că, cei care se străduiesc să curețe totul în bucătărie ar putea fi în cel mai mare pericol. Cel puțin așa consideră cunoscutul doctor microbiolog Charles Gerba, de la Universitatea din Arizona: „oamenii curați sunt de regulă cei mai murdari, fiindcă împrăștie germenii peste tot”. Dacă vrei să ai o bucătărie curată folosește spray antibacterian și prosoape din hârtie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?