Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Crabii cu mișcări de dans mai rapide sunt preferaţi de partenerele lor (studiu)


Crabii cu mișcări de dans mai rapide sunt preferați de partenerele lor, este concluzia unui studiu publicat în revista britanică Biology Letters și preluat de Press Association. Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au realizat un experiment cu ajutorul unor brațe robotice care imită mișcările crabilor și care, în timpul testelor, s-au mișcat la o viteză constantă, au încetinit sau au mărit viteza. Femelele s-au arătat interesate de mișcările executate într-un ritm crescut.
Crabii violoniști, specia de crustacee care a participat la experiment, sunt celebri pentru dansurile lor de împerechere în care masculii încearcă să impresioneze femelele agitându-și cleștele supradimensionat, un exercițiu care necesită forță și rezistență. Cercetătoarea principală, Sophie Mowles, de la Anglia Ruskin University, spune: ”Repetiția semnalelor dinamice din ritualul de împerechere al crabilor violoniști implică un consum energetic semnificativ care pune în evidență calitățile exemplarului respectiv”. Ritmul dansului le permite femelelor să ”selecteze masculii cei mai în formă întrucât aceste semne de rezistență pun în evidență abilitatea masculului de a duce la îndeplinire alte activități solicitante asociate cu supraviețuirea și reduce riscul împerecherii cu cei care semnalizează mai slab și care ar putea fi bolnavi”.
Studiul, publicat în revista Biology Letters a Royal Society, sugerează faptul că femelele crab urmăresc repertoriul masculului cu aceeași atenție cu care membrii juriului dau note participanților la o competiție de dans. ”Femelele nu iau în considerare numai producția de semnale, ci și orice modificare de ritm care ar putea oferi informații despre calitățile masculului”, spune Mowles. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?