Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Fundația „Cartea Călătoare“ invită orbii la cinematograf


   Din dragoste, cu cele mai bune intenții” este titlul noului film pe care Fundația „Cartea Călătoare” (FCC) din Focșani l-a accesibilizat pentru nevăzătorii din întreaga țară. Proiecția va avea loc pe 7 iunie, la Cluj, în cadrul Festivalului Internațional de Film „Transilvania” (TIFF).
   Filmul, în regia lui Adrian Sitaru, îi are în distribuție pe actorii Bogdan Dumitrache, Natașa Raab și Marian Râlea și a fost premiat pentru: Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor (Bogdan Dumitrache) – Locarno 2011, Cel mai bun regizor, Premiul CICAE – Vilnius 2011. Proiecția specială va avea loc la Cinema „Mărăști” din Cluj, unde va fi urmărită atât de văzători cât și de nevăzători, în același timp.
Persoanele cu deficiențe de vedere prezente în sală vor avea la dispoziție căști, în care vor putea „vedea” filmul prin scenele povestite simultan cu derularea acestora pe ecran. Accesiblizarea efectivă a filmului a fost realizată de Mircea Bucur, președintele FCC, Gabriela Dima, coordonator proiecte, și reporterul „Monitorul de Vrancea” Laura Breană, voluntar al Fundației, lector al scenelor descrise. „Sperăm să vină la cinematograf cât mai mulți nevăzători. Am dori să extindem acest experiment în mai multe orașe din țară. Vom încerca să prezentăm filmele accesibilizate cu ajutorul bibliotecilor publice partenere, prin care distribuim și cărțile în format audio – Daisy destinate nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere”, a declarat Mircea Bucur, președintele FCC Focșani.
    De remarcat că Fundația focșăneană „Cartea Călătoare” este prima și singura din țară care a reușit să realizeze filme accesibilizate pentru persoanele cu deficiențe din România. Mai mult, nu este la prima prezență la acest festival de anvergură. În 2009, nevăzătorii au putut urmări, în cinematograf, alături de văzători, filmul accesibilizat de FCC „Cea mai fericită fată de lume”, iar în 2010, filmul „Caravana cinematografică”.
   Anterior, FCC a distribuit, prin Revista „Radar”, pe care o realizează, tot în premieră națională, și filme străine accesibilizate precum „Ray” și „Aviatorul”, dar și românești: „Moartea domnului Lăzărescu” și „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?