Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO şi GALERIE FOTO: Drumurile Naţionale din Vrancea sunt o prioritate pentru guvernul USL


 

   Guvernul USL va aloca bani pentru continuarea lucrărilor pe drumurile naționale din Vrancea care au fost uitate de guvernarea pedelistă, în ultimii ani. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, au vi-zitat ieri mai multe drumuri naționale aflate într-o stare dezastruoasă, din cauza nepăsării guvernelor pedeliste care nu au alocat niciun leu în județul Vrancea. Cei doi au mers pe drumurile naționale DN 2M Focșani-Odobești-Andreiașu, DN 2N Mărtinești – Bogza – Căiata – Dumbrăveni – Jitia și DN 2R Jitia-Vintileasca – Bahnele, drumuri aflate într-o stare deplorabilă. Oficialii au mers și pe DN 2D, în zona Tulnici-Lepșa și DN 2L, pe Coașa, tronsonul Soveja-Lepșa, ambele investiții fiind abandonate de guvernările pedeliste.

    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, au vizitat ieri mai multe drumuri naționale aflate într-o stare dezastruoasă, din cauza nepăsării guvernelor pedeliste care nu au alocat niciun leu în județul Vrancea. Din delegație au mai făcut parte secretarul de stat Iulian Matache, șeful lucrărilor publice din MDRT, deputații USL Cristian Dumitrescu și Nini Săpunaru, mai mulți oficiali din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR).
  Prima oprire a avut loc la Tulnici unde oficialii s-au întâlnit cu primarul Valentin Bîznă. Edilul din Tulnici i-a spus ministrului că din cauza sistării lucrărilor la DN 2D a fost blocat turismul pe Valea Putnei, iar turiștii renunță să mai viziteze frumusețile din Munții Vrancei.
   Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că proiectele județului Vrancea sunt prioritare pentru Guvernul României, condus de Victor Ponta. „Suntem aici pentru că noi suntem altfel. Suntem aici pentru a rezolva problemele oamenilor. Pentru problemele cu drumurile din Vrancea am toată colaborarea domnului ministru, a domnului prim ministru Victor Ponta, iar proiectele importante pentru Vrancea sunt prioritare pentru acest guvern. Se încadrează în obiectivul nostru ca Vrancea să devină un nod important, strategic, din punct de vedere rutier, în România”, a afirmat Marian Oprișan.

„Vom continua contractul la DN 2D”

   Singura soluție pentru DN 2D Focșani -Tulnici – Ojdula este continuarea lucrărilor blocate de fostul guvern, a declarat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ovidiu Silaghi. Acesta a precizat că urmează să fie semnat un act adițional la contractul cu firma care realizează lucrările pentru ca plățile să fie efectuate în anul următor.
   Ovidiu Silaghi a precizat și că se caută soluții pentru finanțarea lucrărilor la DN 2L, pe Coașa, tronsonul Lepșa – Soveja, unde primele estimări arată că ar fi nevoie de circa două milioane euro. De menționat că fostele guverne pedeliste au promis că vor asfalta acest tronson încă din 2006, însă în ultimii ani nu au trimis nici măcar un buldozer ca să niveleze gropile. „Vom continua contractul la DN 2D, vom face plățile din banii pe care îi avem prevăzuți pentru acest an. Vom vedea cum ne vom înțelege cu constructorul să accepte niște plăți în trimestrul întâi din 2013. Zona trebuie pusă în valoare, iar fără acest drum îi condamnăm la nedezvoltare. Este o zonă pitorească, concurează cu Valea Prahovei și care nu este exploatată așa cum ar trebui din cauza drumului. Trebuie pusă în valoare. Va fi avut în vedere și drumul dintre Lepșa și Soveja”, a afirmat ministrul Silaghi.

Viaduct pe DN 2D în zona Greșu-Ojdula

   Delegația guvernamentală a vizitat DN 2D până în zona alunecărilor de teren de la Greșu -Ojdula, care pun în pericol acest drum național. În fiecare an, din cauza alunecărilor produse în această zonă, drumul se deplasează aproape un metru, inclusiv pe plan vertical. Dănuț Pilă, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, la care este arondată și Secția de Drumuri Naționale Vrancea, i-a explicat ministrului că singura soluție viabilă pentru ca aceste alunecări să nu mai rupă din DN 2 D este realizarea unui viaduct. Deși este o soluție mai scumpă, banii ar fi amortizați în câțiva ani deoarece nu ar mai trebui efectuate lucrările anuale de readucere a drumului la traseul inițial. „Este necesară demararea lucrărilor pentru acest viaduct. E păcat de lucrările executate până acum, de amploarea acestora. Degradarea lucrărilor din cauza infiltrațiilor de apă este foarte rapidă. Este necesară construirea acestui viaduct”, a declarat directorul Dănuț Pilă.
   Patronul firmei de construcții care lucrează la DN 2D, Dorinel Umbrărescu, a precizat că este nevoie ca lucrările să fie conti-nuate în acest an deoarece se riscă distrugerea porțiunilor de drum care au fost asfaltate până acum și nu au fost finalizate.
   Constructorul a precizat că, după kilometrul 50 al drumului, nu a fost turnat decât stratul de binder, „care rezistă numai trei ani”.

Indiferența pedelistă a distrus drumul spre Andreiașu

   Sute de oameni au așteptat delegația guvernamentală la Andreiașu de Jos, iar singura lor dorință a fost să fie reparat drumul spre Focșani. Oamenii au scandat numele președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, și i-au spus acestuia că nu au uitat că el le-a făcut drumul în 2004. „Dumneavoastră ne-ați făcut drumul în 2004 și a trebuit să veniți tot dumneavoastră să îl faceți din nou, pentru că pedeliștii nu au făcut nimic, și-au bătut joc de noi”, i-a spus o femeie lui Marian Oprișan.
   Åžeful administrației județene le-a spus oamenilor să aibă încredere în guvernul USL pentru că acesta este preocupat să rezolve problemele oamenilor. „Vrem ca drumurile naționale ale județului Vrancea, de care avem atâta nevoie, să devină o realitate, așa cum arată celelalte drumuri de calitate din județ. De aceea am făcut USL, să scăpăm de pedeliști și de Traian Băsescu. Nu are sens să spun cât rău au făcut românilor, vrâncenilor. S-au dus și sperăm să rămână duși pentru că noi avem obiective importante”, a spus Marian Oprișan.
   Pe drumul DN 2 M, Focșani – Odobești -Andreiașu – Butucoasa, lucrările au fost blocate după 2004. Pentru că guvernele pedeliste care s-au tot perindat pe la cârma țării au refuzat să toarne stratul de uzură, a fost distrus carosabilul și doar podurile, refăcute pe bani europeni, sunt circulabile. În plus, deoarece guvernele pedeliste nu au dat bani pentru regularizarea și calibrarea râului Milcov, la fiecare ploaie mai puternică acesta a rupt DN 2M în localitatea Andreiașu de Jos.
   Ieri, utilajele contractate de CNADNR lucrau la una dintre rupturile produse pe DN 2M. Mi-nistrul Transporturilor și Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, le-a spus oamenilor că „având sprijinul președintelui Oprișan și al deputatului Nini Săpunaru va fi găsită o linie de finanțare pentru ca acest drum să fie reabilitat”. Ministrul a precizat că foștii titulari de la Transporturi nu au lăsat bani în bugetul pentru acest an și trebuie găsite soluții împreună cu firmele de construcții pentru a se reabilita DN 2M. „E păcat de acest drum. Din păcate, doar podurile sunt făcute aici. Aici trebuie să vedem de unde găsim finanțare pentru acest drum. Deocamdată nu avem, dar trebuie să găsim o soluție. Cred că vom găsi o soluție împreună cu constructorul. La Minister am găsit puțini bani. La Andreiașu cu siguranță vom finaliza lucrările la această spărtură, dar pentru drum trebuie să găsim soluții în exercițiul bugetar viitor”, a afirmat ministrul Silaghi.

PDL a luat banii de la Vrancea și i-a dat la Suceava

   De la Andreiașu, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, au mers la Dumitrești, unde au văzut o parte din DN 2N Mărtinești – Bogza – Căiata – Dumbrăveni – Jitia și starea deplorabilă în care se află acest drum. Marian Oprișan le-a spus oamenilor că DN 2N și DN 2R au ajuns în această stare din cauza guvernelor pedeliste care au tăiat finanțările la toate investițiile, dar și sumele alocate anual pentru întreținerea drumurilor naționale. „Sunt patru ani de bătaie de joc din partea Ministerului Transporturilor și a Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale. Au fost memorii peste memorii tri-mise de mine lui Emil Boc și lui Mihai Răzvan Ungureanu, guvernelor maghiaro – pedeliste, scrisori deschise în care îi ceream prim ministrului să își aplece privirea peste acest drum. Ați văzut, nu le-a păsat deloc de dumneavoastră și de ceea ce se întâmpla în comunitățile dumneavoastră. Vă rog, votați USL. Prezența mea aici este o garanție că întotdeauna ne ținem promisiunile”, le-a spus Marian Oprișan, oamenilor.
   La rândul său, deputatul PNL de Vrancea, Nini Săpunaru, a declarat că PDL nu a făcut nimic în Vrancea și că este partidul care și-a bătut joc de oameni. El a susținut că toți banii de reparații s-au dus în județe pedeliste precum Suceava, Neamț și au lăsat Vrancea cu drumurile naționale „făcute praf”. „Nu a făcut altceva această ciumă portocalie decât să își bată joc de noi. Pe această Vale nu au făcut nimic în ultimii patru ani”, a spus Nini Săpunaru.

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?