Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Prescripţia electronică vine cu sancţiuni sau stimulente


   Medicii de familie care nu vor utiliza prescripția electronică, începând cu 1 iulie, vor fi sancționați. Potrivit reprezentanților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicii de familie care vor refuza să implementeze acest sistem vor fi sancționați, iar cei care îl vor utiliza vor primi stimulente.
Medicii de familie vor putea începe să prescrie rețete electronice din iunie, lună în care acest sistem va merge în paralel cu rețeta clasică, urmând ca din iulie prescripția electronică să devină obligatorie. Medicii care vor refuza să utilizeze acest sistem vor fi sancționați gradual. În prima lună, medicii urmează să primească un avertisment, pentru ca în lunile următoare să li se rețină mai multe procente din bugetul alocat.
   Medicii de familie vrânceni consideră aceste măsuri ca fiind „neconstituționale”. „Nu sunt de acord cu aceste sancțiuni. Sunt niște măsuri neconstituționale. Noi am încheiat contracte cu CAS de furnizare servicii me-dicale, nu de furnizare servicii IT!„, susține medicul Grigore Hanță, președintele
Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.
   Nici președintele Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, Mihai Copaci, nu este de acord cu aplicarea de sancțiuni, considerând că medicii de familie mai au nevoie de anumite dotări, pentru ca sistemul să poată fi implementat. „În Vrancea, avem probleme cu dotarea medicilor de familie cu imprimante necesare pentru editarea prescripției electronice. De aceea, consider că nu trebuie aplicate sancțiuni medicilor, deoarece mai este nevoie de anumite dotări”, a precizat Mihai Copaci.
   Reprezentanții CNAS susțin că medicii care vor utiliza prescripția electronică vor primi anumite bonificații lunare, cuprinse între 50 și 100 de lei, în funcție de numărul de rețete prescrise. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?