Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Duminica celor 318 Sfinţi Părinţi de la primul sinod ecumenic


   În prima duminică după sărbătoarea Înălțării Domnului, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea Sfinților Părinți de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325. Sensul teologic-duhovnicesc al cinstirii celor 318 Sfinți Părinți, care s-au adunat în cetatea Niceea la chemarea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, este acela că învățătura de credință despre Hristos și despre Preasfânta Treime este stabilită, pe temeiul Sfintei Scripturi și al Tradiției Apostolice. Despre duminica dintre Înălțare și Pogorârea Sfântului Duh ne-a vorbit părintele Ionel Ene de la Biserica „Sfinții Voievozi” din Focșani.

   Duminica a șaptea după sărbătoarea Sfintelor Paști, numită și Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, este consacrată mărturisirii dreptei credințe și unității Bisericii. În primul rând, dreapta credință înseamnă mărturisirea dumnezeirii Mântuitorului Iisus Hristos. Combătând pe ereticul Arie, care învăța că Dumnezeu adevărat este numai Tatăl, Fiul nefiind Dumnezeu adevărat, ci doar o făptură îndumnezeită, cei 318 Sfinți Părinți, adunați în Sinodul I Ecumenic de la Niceea, au mărturisit că Iisus Hristos este „Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut, mai înainte de toți vecii; Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut; Cel deoființă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut”.
   Aceste cuvinte se regăsesc și în Crezul Bisericii Ortodoxe Române. „Fiind între joia Înălțării și Duminica Pogărârii Sfântului Duh, această duminică are un caracter special pentru că este închinată Sfinților Părinți. Când o duminică este închinată Sfinților Părinți de la un sinod ecumenic este o invitație la păstrarea profilului pe care l-au avut Sfinții Părinți. Dacă suntem atenți la pericopa evanghelică vom vedea că suntem invitați să mărtu-risim aceeași credință, astfel ca dorința Mântuitorului să se poată împlini în așa fel încât toți să fim una în Hristos”, ne-a spus părintele Ionel Ene de la Biserica „Sfinții Voievozi” din Focșani.
   Un alt sens al pomenirii Sfinților Părinți de la Niceea îndată după Înălțarea Domnului îl constituie prezența neîntreruptă a Mântuitorului în Biserică, conform făgăduinței făcute Apostolilor Săi. Aceasta înseamnă că și urmașii Apostolilor, adică episcopii, vor fi sfințiți și întăriți în lucrarea lor de Mântuitorul Hristos prin Duhul Sfânt. Sfinții Părinți de la Niceea au salvat unitatea Bisericii, aflată în pericol de dezbinare din pricina ereziei preotului Arie din Alexandria.

Ce este un sinod ecumenic?

   Cuvântul sinod se traduce prin „a merge pe aceeași cale”. În anul 325 s-au adunat toți marii ierarhi ortodocși cu scopul de a discuta unele învățături de credință creștină neclare încă, și de a le fixa în legi fixe, neschimbabile, numite dogme. De asemenea, un sinod ecumenic judecă și condamnă toate abaterile de credință în Sfânta Evanghelie și în învățătura Sfinților Părinți și exclude din Bise-rică pe toți ereticii care strică unitatea de credință a Bisericii. Cauza pentru care a fost necesară o astfel de întâlnire generală a fost apariția unui mare eretic pe nume Arie care învăța pe creștini o credință nouă, zicând că Fiul lui Dumnezeu nu ar fi de o ființă cu Tatăl și că a fost un timp când Fiul nu era.
   Acest eretic era un preot din Alexandria Egiptului, foarte mândru și neascultător, însă bun predicator, care a trăit în secolele III-IV. Erezia lui s-a răspândit în câțiva ani atât de mult încât rupsese Biserica în două și amenința să se răspândească în tot imperiul roman de răsărit și de apus. „Dacă până atunci Biserica era zdruncinată numai din exterior, iată că acum avem de-a face cu o problemă din interior, Arie din Alexandria. În urma dezbaterilor din sinod s-a găsit calea de urmat care în esență este revenirea la fluviul de iubire al lui Dumnezeu”, ne-a spus părintele Ionel Ene. El slujește la Bi-serica „Sfinții Voievozi”, parohie care numără aproximativ 750 de familii și este construită în anul 1743. Preotul susține că enoriașii din parohia sa sunt din toate categoriile sociale și sunt „cei mai buni”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?