Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Comuna Răstoaca, modernizată de primarul Vasile Dima


   Primarul social democrat Vasile Dima a schimbat comuna Răstoaca în cei opt ani de când oamenii l-au ales să conducă localitatea. Comună desființată în 1968, Răstoaca nu a beneficiat de investiții pentru dezvoltare în perioada cât a fost alipită localității Milcovul. Așa că, la reînființare, în 2004, comuna Răstoaca nu avea nici măcar un sediu adecvat pentru primărie, iar fostul Cămin Cultural împlinea jumătate de secol. După opt ani de muncă și sacrificii, primarul Vasile Dima a reușit să schimbe în bine comuna Răstoaca. Oamenii au o primărie nouă, un parc pentru copii, un Cămin Cultural. Doar investiția în clădirea noii primării a costat 4,8 miliarde lei vechi și a fost finanțată exclusiv de către Consiliul Județean. Imobilul format din parter și etaj a fost finalizat într-un an de zile.
Una dintre cele mai importante investiții derulate în ultimii ani este clădirea Căminului Cultural. Fostul Cămin a fost demolat, iar pentru refacerea clădirii a fost nevoie de 720.000 de lei, bani din bugetul local. „Am făcut acest lăcaș de cultură pentru tinerii satului”, a declarat Vasile Dima, primarul comunei Răstoaca.
   Primarul se mai poate lăuda cu un parc ce măsoară 1.560 de metri pătrați. Pentru construirea acestuia au fost cheltuiți, tot din bugetul local, 90 de mii de lei. De asemenea, a fost amenajată rețeaua de distribuție din cadrul sistemului edilitar de distribuție a apei.
   Acțiunile administrației locale au fost direcționate și către reducerea cheltuielilor cu utilitățile la clădirile în care funcționează școala și primăria. De aceea, prin programul „Casa Verde”, au fost utilate cu panouri solare, sediile școlii și primăriei.
   Pentru a asigura condiții cât mai bune de viață pentru locuitorii comunei Răstoaca a fost amenajată prima serie de podețe tubulare la intersecțiile ulițelor astfel încât să fie evacuate apele pluviale. „Împreună cu oamenii din comună am înființat și introdus în circuitul sportiv echipa de fotbal a localității, «Voința Răstoaca». Este un prim pas pe care îl facem deoarece în următorii ani vreau să amenajăm o bază sportivă cu stadion și pistă de atletism. Aceasta va fi destinată atât activităților sportive din competițiile oficiale cât și oamenilor din comună care vor să practice un sport. Avem proiectul depus prin Ordonanța 7, iar investiția ar trebui realizată în perioada următoare”, ne-a declarat primarul Vasile Dima.

Dispensar modern și cabinet stomatologic

   Edilul a explicat că în acest an a început lucrarea la o altă investiție necesară comunității din Răstoaca. Oamenii din comună aveau nevoie de servicii medicale civilizate astfel încât să nu mai facă naveta la Focșani pentru fiecare consult medical sau atunci când doreau să apeleze la un stomatolog. „Am demarat lucrările pentru amenajarea și reabilitarea dispensarului comunal și a unui cabinet stomatologic. Este o clădire care se construiește în această perioadă lângă primărie și unde doresc să asigurăm cele mai bune servicii medicale pentru oamenii din Răstoaca. Voi finaliza investiția în acest an, iar toate fondurile le asigurăm doar din bugetul local”, a afirmat primarul Vasile Dima.

Canalizare modernă la Răstoaca

   Primarul Vasile Dima vrea ca în anii următori să poată aduce în comună canalizarea în cadrul unui proiect realizat de CUP Focșani și finanțat din fonduri europene. Edilul spune că o altă prioritate a mandatului următor este finalizarea sistemului edilitar de distribuție a apei în comună. „Avem pregătite și alte investiții în Răstoaca pentru ca locuitorii să simtă că fac parte dintr-o comunitate prosperă. Într-o primă etapă vreau să asfaltăm doi kilometri de ulițe comunale și să finalizez amenajarea de podețe tubulare la intersecțiile ulițelor pentru evacuarea apelor pluviale. Un alt proiect al primăriei Răstoaca este amenajarea unei piețe agroalimentare, dar și a unui cabinet sanitar-ve-terinar. Nu în ultimul rând, vreau să amenajez un nou cimitir în comună”, a afirmat primarul Vasile Dima.

Danezul mărește arenda și plătește impozitul pentru terenuri

   Una dintre promisiunile făcute oamenilor din comună a fost deja îndepli-nită de primarul Vasile Dima. Edilul ne-a declarat că, în urma discuțiilor cu cel mai mare arendaș din comună, firma Agroinvestments, controlată de parteneri danezi, s-a reușit majorarea arendei care va fi plătită locuitorilor din comună începând cu anul agricol 2012-2013. „Arenda plătită oamenilor va crește la 600 kilograme de grâu la hectar, față de 500 kilograme ca până acum. De asemenea, firma va plăti și impozitul pentru terenurile arendate”, a afirmat primarul Vasile Dima.
   O realizare a primarului Vasile Dima care va contribui la dezvoltarea comunei Răstoaca în următorii ani este participarea la Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud-Est”, inițiat de Camera Agricolă Vrancea. Doar în acest an, prin măsura 322 – Renovarea și dezvoltarea satelor, primăria Răstoaca va cumpăra un buldoexcavator. „Noi vom plăti doar TVA-ul pentru acest utilaj de care avem nevoie pentru lucrări în comună. Suntem o localitate așezată între trei râuri și avem nevoie de acest utilaj pentru a putea interveni în cazul unor inundații, a unor situații de urgență”, a precizat primarul Vasile Dima.
Edilul a explicat că acest Grup de Acțiune Locală, care are sediul în comuna Răstoaca, îi ajută pe fermierii care depun proiecte pentru fonduri europene să obțină mult mai ușor acești bani.

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?