Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

O dietă scăzută în potasiu


   Potasiul se găsește în multe tipuri de alimente. Produsele lactate, nucile, fasonea și multe fructe și legume au în componență cantități mari de potasiu. Această substanță este necesară pentru funcționarea corespunzătoare a mușchilor, însă pentru unii oameni, consumarea unei cantități mari poate fi chiar periculoasă – este vorba de cei care suferă de afecțiuni ale rinichilor.
 
Beneficiile unei diete scăzute în potasiu:
– ajută la menținerea unui nivel scăzut de potasiu în sânge;
– ajută la menținerea în limite normale a funcțiilor inimii și mușchilor.
 
Sfaturi:
– fierbeți legumele (mai ales dacă le-ați scos de la congelator) în apă, clătiți-le bine și lăsați-le la scurs înainte de a le servi;
– nu consumați lichidul în care au stat fructele sau legumele conservate;
– cartofii trebuie curățați de coajă, tăiați subțire și lăsați în apă pentru cel puțin 4 ore (sau peste noapte) înainte de a fi spălați și gătiți. Legumele verzi cu frunze (spanac, varză, salată, etc.) trebuie, de asemenea, lăsate în apă 4 ore și spălate bine înainte de a fi consumate.
– verificați eticheta fiecărui aliment cumpărat și evitați alimentele care conțin clorură de potasiu;
– evitați înlocuitorii alimentari de sare, pentru că mulți conțin mult potasiu. Recurgeți în schimb la amestecuri de mirodenii;
– evitați că consumați alimente, legume sau fructe care conțin o cantitate mare de potasiu.

Alimente bogate în potasiu
   Fructe: caise (proaspete sau conservate), banane, pepene galben, fructe uscate (caise, stafide, prune), pepene, kiwi, nectarine, portocale, pere (proaspete), prune.
   Legume: asparagus, avocado, varză de bruxelles, varză, sfectă, țelină, bamă, ardei iute, chilli, cartofi (albi, dulci), dovleac, spanac (fiert), roșii (suc), fasole.
   Altele: alune, nuci, semințe de dovleac și floarea soarelui, cereale, ciocolată, cacao, nucă de cocos, lapte și produse lactate.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?