Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

GALERIE FOTO: Agenţiile de turism acuză „virusul turismului la negru“


   Patronii agențiilor de turism din Focșani au discutat, ieri, despre combaterea turismului la negru, dar și despre creșterea calității serviciilor turistice oferite clienților care vor să plece într-o vacanță. Dezbaterea a fost organizată de Asociația Națională a Agențiilor de Turism. Vicepreședintele ANAT, managerul Agetur, Dragoș Horhocea, a vorbit despre „virusul turismului la negru”. „Foarte multe cadre didactice organizează excursii. Sunt șoferi de autocar și firme de transport care fac excursii. Avem hoteluri, pensiuni care fac turism la negru”, a afirmat Dragoș Horhocea.
   Acesta a precizat că „una dintre misiunile ANAT este aceea de a genera beneficii reale consumatorului final și anume turistului român, care are dreptul să se bucure de vacanțe binemeritate în condiții de siguranță și confort”. „Pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie să punem accentul pe informare și educare continuă, în vederea respectării legislației, a drepturilor consumatorilor și a standardelor europene”, a afirmat vicepreședintele ANAT.
   La întâlnirea organizată la Hotel Solar au participat Ion Constantin și Camelia Dumitrache, din partea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, comisarul șef Mirela Bîznă, de la Protecția Consumatorilor. Reprezentanții MDRT au explicat că, în urma verificărilor, au fost depistați mai mulți agenți economici din Brăila și Galați care vindeau pachete turistice fără să aibă licență de turism, inclusiv „cadre didactice care organizau excursii în țară”. Aceștia au găsit agenții de turism care au păcălit clienți până la limita maximă a poliței de asigurare.
   De asemenea, în Vrancea au fost găsite agenții de turism care aveau polița de asigurare expirată sau funcționau fără licență de turism. Potrivit MDRT, la nivelul județului Vrancea sunt înregistrate 37 de agenții de turism, din care 7 sunt închise. Una dintre soluțiile pentru eliminarea excursiilor ilegale organizate de cadrele didactice este avizul din partea Inspectoratului Åžcolar Județean.
   Managerul Vranceatur, Ion Roman, a arătat că ISJ ar trebui să ceară licențe de turism de la organizatorii excursiilor astfel încât elevii să aibă siguranța că vor primi servicii de calitate. 
   Comisarul șef de la Protecția Consumatorilor, Mirela Bîznă, le-a cerut patronilor agențiilor de turism să respecte legislația și să țină cont de creșterea pretențiilor vrâncenilor atunci când cumpără un pachet de servicii tu-ristice. Åžefa de la OPC a arătat că trebuie încheiat un contract cadru la vânzarea unei vacanțe, astfel încât atât clientul cât și agenția să aibă prevăzute cu exactitate drepturile și obligațiile. „Turistul trebuie să știe că orice reclamație referitoare la calitatea hotelului la care a fost cazat, de exemplu, trebuie să fie făcută la fața locului, și nu telefonic la agentul de tu-rism”, a afirmat Mirela Bîznă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?