Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Vitamina B6


   Vitamina B6 este o vitamină hidrosolubilă, cu rol deținător în formarea hemoglobinei, în metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor și lipidelor (în special al acizilor grași esențiali). Totodată, vitamina B6 este și un stimulent muscular, având o influența benefică asupra pielii și a procesului de creștere.
 
Surse:
   Fructe oleaginoase (nuci, arahide), banane, avocado, varză, cereale, drojdie de bere, dar și lapte, ouă, organe de vită, pește.     
   Doză zilnică recomandată este între 1,3 mg și 2,0 mg, în funcție de vârstă și sex.

Vitamina B6:
 – ajută la buna funcționare a sistemului imunitar;
 – protejează organismul de infecții;
 – reduce crizele de astm;
 – limitează ateroscleroza, unele afecțiuni ale miocardului;

Tulburări atribuite deficitului de vitamina B6
   Destul de des, în pofida alimentației abundente, deficitul de vitamina B6 poate genera apariția unor boli, slăbirea sistemului imunitar, scăderea în greutate, anemie, irascibilitate, depresii nervoase.
   Anumiți cercetători au stabilit o interdependență între diabet și vitamina B6, care în cantități insuficiente provoacă intoleranță la glucoză și creșterea nivelului glicemiei.

Tulburări atribuite consumului excesiv de vitamina B6
   În cazul în care doza luată depășește de 50 de ori cantitatea recomandată, atunci apare pericolul hipervitaminozei. În timp, suplimentele pot determina tulburări nervoase (polinevrite) care dispar de îndată ce sunt suprimate vitaminele.
   Această vitamină este contraindicată persoanelor ce suferă de maladia Parkinson și se află sub tratament.
   În combinație cu magneziul, vitamina B6 este eficientă contra calculilor renali.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?