Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Vrâncenii plătesc şi apa de ploaie


   Apa de ploaie costă. Denumită oficial „apă meteorică”, apa de ploaie care se scurge în canalizare se regăsește în facturile la apă emise de SC Compania de Utilități Publice SA, sub formă de apă uzată. Apa de ploaie este considerată apă uzată întrucât ajunge în sistemul de canalizare, transport și, ulterior, la stația de epurare și este supusă aceluiași proces de epurare ca și apa uzată. Acest parcurs tehnic presupune anumite cheltuieli, motiv pentru care există un tarif perceput populației și persoanelor juridice. Costul este același: 2,06 lei/1.000 litri/metru cub. Cantitatea de apă meteorică pe care trebuie să o plătească cetățenii se calculează în funcție de cantitatea de precipitații transmisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și proporțional cu suprafețele incintelor construite și neconstruite ale fiecărui imobil.
   Mai exact, doar cei care locuiesc la casă plătesc proporțional cu suprafețele curților, mai puțin peluzele și grădinile, în timp ce locatarii de la bloc sunt scutiți de această plată, întrucât suprafețele, împărțite la numărul proprietarilor din condominiu, sunt nesemnificative. Norma este de 0,0167 metri cubi/metru pătrat/lună pentru persoanele fizice și 0,0417 pentru persoanele juridice. Această normă se înmulțește cu suprafețele totale ale incintelor, exclusiv terenurile arabile și grădinile aferente fiecărui utilizator. E drept, de multe ori, sumele pe care trebuie să le plătească vrâncenii care locuiesc la casă sunt nesemnificative. Astfel, într-o lună, un consumator plătește pentru apa meteorică circa 3 bani/metru pătrat. „Pentru cei care doresc, se poate face o medie anuală și se plătește o sumă egală în fiecare lună. Sau se poate plăti lună de lună, în funcție de cantitatea de precipitații transmisă de ANM pentru luna anterioară, caz în care se poate plăti mai mult într-o lună, iar în alta, când e secetă, mai nimic. Åži ninsoarea intră în categoria de apă meteorică, la fel ca orice precipitații”, ne-a declarat Gheorghe Vasilescu, directorul SC CUP SA Focșani. Acesta a adăugat că oamenii pot face solicitări pentru a se remăsura suprafețele curților, în cazul în care se micșorează terenul care intră în calcul pentru plata apei meteorice.
 
Cum este calculată cantitatea de apă uzată din factură ?

   Reprezentanții SC CUP SA explică faptul că pentru persoanele fizice apa uzată reprezintă 75% din apa înregistrată de contor. Această valoare a fost stabilită luându-se în considerare că pentru consumatorii casnici care stau la casă, 25% din apa consumată se folosește la întreținerea spațiilor verzi sau irigarea grădinilor, și astfel nu se întoarce în rețeaua de canalizare a orașului. Pentru persoanele juridice, apa uzată reprezintă 100% din apa consumată. La aceste cantități se adaugă apa meteorică, întrucât CUP Focșani asigură prin rețeaua publică de canalizare preluarea acestor ape. De menționat că apa rece potabilă costă 2,65 lei/mc. 

Familii cu un consum mic de apă plătesc mai mult pentru apa de ploaie

   În unele cazuri, apa de ploaie scursă în canalizare ajunge să-i coste pe români mai mult decât apa de uz casnic, în cazul unei familii cu un consum redus, anomalie rezultată dintr-o formulă de calcul care nu a putut fi perfectată timp de zeci de ani, relevă un document guvernamental citat de Mediafax. Actualul sistem de calcul al costurilor de evacuare a apei de ploaie se bazează pe cantitatea de apă comunicată de ANM și coeficienți de scurgere prestabiliți, ceea ce conduce la situații în care, într-o lună cu precipitații, familii cu un consum mic de apă plătesc mai mult pentru evacuarea apei de ploaie. 
Cantitatea de apă căzută este stabilită unitar la nivel național, indiferent de zonă, deși nivelul pluviometric este diferit de la o zonă la alta a țării. Sistemul de calcul pe baza unei medii multianuale, cu facturi lunare similare, a generat reclamații trimise la adresa operatorului din partea utilizatorilor care nu au înțeles că trebuie să plătească apă de ploaie și în lunile cu secetă, se arată în document.   
   Practic, prin acest sistem, nu era luată în calcul cantitatea reală de apă căzută și preluată de canalizare, iar facturile erau emise chiar și în perioadele cu precipitații reduse sau în absența acestora. Ulterior, în 2007, s-a stabilit printr-un ordin că apa meteorică preluată de canalizare se determină prin înmulțirea cantității comunicate de ANM pentru luna anterioară emiterii facturii cu suprafețele totale ale incintelor declarate de utilizatori și coeficienți de scurgere prestabiliți. Sistemul conduce însă la situații în care, într-o lună cu precipitații, familii cu un consum mic de apă plătesc mai mult pentru evacuarea apei de ploaie. În România, pe parcursul unui an, numărul mediu al zilelor cu precipitații ajunge până la 200 zile.
   Prețurile reglementate de stat au crescut față de 1990 chiar și de 37.000 ori, topul fiind condus de apă și salubritate, gaze, căldură și electicitate. În perioada 2001-2011, cheltuielile cu apă, canal și salubritate au urcat de 6,7 ori și rămân pe prima poziție.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?