Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Angajat de la Protecţia Copilului, arestat pentru luare de mită


   Două persoane au fost arestate preventiv ieri, una pentru luare de mită, iar cealaltă pentru complicitate la luare de mită și trafic de influență. Este vorba de Aurelian Nanu, angajat la Protecția Copilului, și Åžtefan Dima. Lui Nanu i-a fost organizat un flagrant într-un service auto, asupra sa fiind găsită suma de 2.500 de lei. Bancnotele erau inscripționate cu cuvântul „mită”.

   Un angajat al DGASPC Vrancea și un bărbat din Dumitrești au fabricat zeci de dosare de handicap, pe numele unor persoane care nu au probleme de sănătate, dar care primesc pensii. Aurelian Nanu, de 42 de ani, angajat al DGASPC, și Åžtefan Dima, de 52 de ani, din Dumitrești, au pus la cale o afacere murdară, din care au scos bani frumoși. Afacerea a fost „închisă” joi, când procurorii vrânceni și ofițerii anticorupție, în cola-borare cu angajații Serviciului de Informații și Protecție Internă, i-au demascat pe cei doi „producători” de dosare. Ieri, cei doi au fost arestați preventiv pentru 29 de zile. 
   Vasile Văduva, tot din Dumitrești, care este denunțătorul în acest caz, i-a dat lui Åžtefan Dima 2.500 lei pentru a-l ajuta să-i facă pensie mamei sale, care are 87 de ani. Acesta era mână în mână cu Nanu.
Joi, Dima și Nanu   s-au întâlnit pe strada Comisia Centrală din Focșani, au stat de vorbă în mașină mai bine de jumătate de oră, după care Nanu a primit banii marcați. Acesta a plecat la un service auto din apropierea Eurogării Focșani, pentru a remedia o defecțiune la mașină. Aici, anchetatorii l-au luat pe sus, oamenii legii găsind asupra sa banii marcați.
   Lui Nanu i s-a făcut rău când a aflat cu cine are  de-a face, nefiind dus la se-diul Parchetului pentru a fi audiat, ci la spital pentru a primi îngrijiri medicale. În schimb, Dima a ajuns la Parchet pentru a răspunde întrebărilor puse de anchetatori. La finalul audierilor, procurorii și ofițerii anticorupție au dispus reținerea celor doi pe bază de ordonanță pentru 24 de ore. „Au fost reținute două persoane. Una dintre ele este acuzată de trafic de influență și complicitate la dare și luare de mită, iar cea de-a doua pentru luare de mită. Ambele au fost propuse instanței de judecată pentru arestare preventivă. Cercetările vor continua”, a declarat procurorul Cristinel Mărgel, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. Ieri, judecătorii au emis pe numele celor doi mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Încătușat și păzit de mascați

   Faptul că Nanu a fost internat în spital, nu i-a împiedicat pe anchetatori să dispună măsura reținerii. Ieri dimineață, Aurelian Nanu a fost externat. Pe timpul nopții, după ce s-a luat măsura reținerii pe bază de ordonanță, el a stat în spital încătușat, în compania mascaților.
   Potrivit unor surse, Nanu și Dima făceau echipă bună de mai multă vreme.
   Dima găsea clienții și primea la schimb o sumă modică, iar Nanu se ocupa de dosare și avea grijă ca acestea să nu mai treacă și pe la comisiile medicale pentru avizare.
   Activitatea infracțională a celor doi este monitorizată de mai multă vreme, dar nu chiar de la început. Anchetatorii bănuiesc că ramificațiile sunt mult mai mari, la fel ca și numărul dosarelor de handicap fabricate.

Cine este Aurelian Nanu

   Din anul 2010, Aurelian Nanu este inspector de specialitate cu atribuții de șef serviciu în cadrul Serviciului de Stabilire Plăți și Prestații Sociale din cadrul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap și Aflate în Nevoi din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea. Potrivit fișei postului, principala atribuție de serviciu a lui Nanu era „urmărirea și răspunderea de a pune corect în plată drepturile bănești cuvenite persoanelor cu handicap și achitarea celorlalte facilități financiare, în cadrul termenelor de valabilitate prevăzute în certificatele de încadrare într-o categorie de persoană cu handicap”.
   Astfel, activitatea sa curentă implica coordonarea activității personalului subordonat, care se află în contact direct și nemijlocit cu persoanele încadrate într-un grad de handicap sau aparținătorii legali ai acestora, sarcina sa fiind aceea de a verifica acuratețea datelor și a sumelor cuvenite. 
   Aurelian Nanu lucra, în 2002, la fostul Inspectorat Teritorial pentru Persoanele cu Handicap pe funcția de inspector de specialitate. În 2003 a fost preluat în structura Serviciului Public Județean de Asistență Socială, ca urmare a desființării Inspectoratului Teritorial pentru Persoanele cu Handicap. În 2005, prin comasarea Direcției pentru Protecția Copilului cu Direcția pentru Persoanele cu Handicap, s-a înființat DGASPC Vrancea, iar Nanu a fost transferat în cadrul Direcției pentru Protecția Persoanelor cu Handicap pe aceeași funcție, de inspector de specialitate.
   „În mod cert nu va mai ocupa o funcție de conducere și dacă în cadrul cercetărilor se va demonstra că faptele se adeveresc, va fi exclus din rândul personalului DGASPC, având în vedere că oameni cu un asemenea comportament nu au ce căuta în instituțiile statului”, a declarat Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?