Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO şi GALERIE FOTO: Un elev şi-a fracturat piciorul, un altul şi-a spart capul în drum spre şcoală


  

 

Doi elevi ai Åžcolii din Tănăsoaia nu au mai ajuns la ore, miercuri, ci direct pe patul de spital. Unul dintre ei a fost operat la picior ieri. În loc să suplimenteze cursele către școala din Feldioara, directorul pedelist Jean Benone Raicu preferă să facă economie la benzină, chiar dacă pune în pericol viața copiilor. Copiii sunt îngrămădiți în microbuzul școlar mai ceva ca sardelele în conservă.

   În loc să se pregătească pentru Examenele Naționale, doi elevi din Tănăsoaia au ajuns la spital, unul dintre ei cu fractură la picior, celălalt cu lovituri la cap. Ei au refuzat să mai meargă la școală cu microbuzul școlar, pentru că stăteau îngrămădiți mai ceva ca sardelele în conservă. Au preferat să se deplaseze cu o bicicletă. Ghinionul lor a fost că bicicleta s-a răsturnat. Adrian s-a ales cu un picior fracturat, iar Andrei cu capul spart, ambii fiind tratați de medicii Spitalului Municipal Adjud.
Vinovat de această situație se face directorul Åžcolii din Tănăsoaia, Jean Benone Raicu, numit în funcție pe criterii politice de pedeliști, aspirant  la o funcție de consilier local din partea portocaliilor. Acesta vrea să facă economie la benzină, pe seama sănătății copiilor. Astfel, el a refuzat să suplimenteze numărul de curse pentru ca elevii să fie transportați de la Åžcoala Tănăsoaia, intrată în reparații capitale, la cea din Feldioara.
   Primarul PSD al comunei, Romeo Vulpe, i-a solicitat directorului în nenumărate rânduri suplimentarea curselor, dar nu a fost auzit de acesta. Primarul susține că au mai fost incidente, când elevii s-au rănit, nu așa de grav ca în acest caz. „Din informațiile pe care mi le-a transmis domnul director, s-a constatat că în dimineața zilei de ieri (miercuri-n.r.) doi elevi au mers la școală cu bicicleta, nefăcând uz de mijlocul de transport al elevilor, care zilnic asigură transportul de la Tănăsoaia la Feldioara. Le-am cerut încă de la începutul anului școlar, ca procesul de învățământ să se desfășoare în bune condiții. I-am sugerat să nu facă rabat la consumul de carburant și să asigure transportul copiilor, astfel încât să nu stea nici înghesuiți, dar să ajungă la timp la orele de curs. Era cunoscut faptul că acești doi copii se deplasau cu bicicleta, dar nu s-a intervenit. Astfel s-a întâmplat incidentul. Au coborât o pantă dinspre satul Vladnic spre Feldioara, au căzut, iar unul are fractură la picior, iar altul are răni la cap”, a spus primarul Romeo Vulpe.
   Directorul școlii din Tănăsoaia, Jean Benone Raicu, își găsește scuze, de parcă așa le alină durerile celor doi elevi. „Se fac două curse dimineața, iar cei doi elevi au plecat înaintea microbuzului. Ieri dimineață (miercuri dimineață – n.r.) eram cu mașina înaintea microbuzului și am așteptat să văd, să nu mai rămână vreun elev, pentru că s-a mai întâmplat să îi iau cu mașina. Pe la ora 8 fără 20 eram la școală, microbuzul ajunsese deja, iar acei doi elevi nu erau, i-am văzut că mergeau pe lângă  bicicletă. Eu am interzis bicicletele, dar ei au venit pe un deal, iar pe la 8 fără 5 minute am fost anunțați de cineva că doi copii au căzut cu bicicleta. M-am deplasat acolo i-am dus la dispensar, ca să nu mai așteptăm salvarea, să pierdem timpul, i-am dus la Urgențe la Adjud. Åžtiam doar de unul dintre ei că mai face naveta cu bicicleta și i-am spus să nu mai vină”, a spus directorul Jean Benone Raicu.

Părinții aleg tăcerea
 
   Părinții refuză să comenteze, preferând să acopere incompetența unui director, care în mod conștient pune în pericol siguranța copiilor lor. Nu realizează că această permanentă acoperire a greșelilor ar putea avea consecințe și mai grave în viitor. Oamenii se tem de directorul Raicu, așa că au ales să nu vorbească.
   Anterior acestui incident, unul dintre elevii școlii a rămas fără dinți în gură după ce, fiind lăsat nesupravegheat la școală, a ieșit din curtea unității de învățământ, iar când a încercat să bea apă direct de la pompă a alunecat, suferind răni grave la dantură.
   Primarul comunei Tănăsoaia, Romeo Vulpe, a ajutat familia, iar elevul a beneficiat de tratament stomatologic la o clinică din Podu Turcului. 

Medicii au vești bune

   În ceea ce-i privește pe Andrei și Adrian, starea lor este stabilă. Adrian a fost diagnosticat cu fractură de femur, iar medicii adjudeni, care l-au operat ieri, spun că acesta va avea nevoie de cel puțin o săptămână de recuperare. „Starea copilului este stabilă. A suferit o intervenție chirurgicală, în urma căreia i s-a montat o plăcuță, pentru că avea o fractură de femur. Acum este bine. El va fi externat în funcție de evoluția stării de sănătate. Cred că are nevoie cam de o săptămână de spitalizare. Își va reveni complet și va putea să meargă cam peste o lună și jumătate, două”, ne-a spus medicul ortoped Ciprian Bârgu, de la Spitalul Municipal din Adjud.

Suplimentarea curselor de microbuz
 
   Abia după ce reporterii „Monitorul de Vrancea” s-au interesat de acest caz, conducerea Inspectoratului Åžcolar a cerut ca atât dimineața cât și la prânz să fie efectuate câte trei curse. „În urma discuțiilor pe care le-am avut cu directorul școlii, am convenit ca atât dimineața cât și la prânz elevii să fie transportați în trei curse. Pentru a putea să ajungă toți la începutul programului orele de dimineață vor începe la 8.15, iar pauzele vor fi de cinci minute”, a spus Stan Rogoz, inspectorul general interimar al Inspectoratului Åžcolar Județean.

135 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?