O echipă de elevi de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală a câștigat, alături de o echipă americană de liceeni, marele premiu al concursului NASA Space Settlement, de realizare a unui proiect de colonie spațială, și va merge la Washington la sfârșitul lunii mai.
Premiul cel mare a fost câștigat la egalitate de proiectele „Aurora: Earth Orbiting Settlement”, realizat de o echipă de elevi de la Colegiul Națio-nal de Informatică „Tudor Vianu” (grupa clasele 9 – 10), și „The Kon Tiki”, realizat de o echipă de elevi de la Cypress Bay High din Weston, Florida (grupa – clasele 11 -12).
Concursul NASA Space Settlement, derulat anual de Agenția spațială americană (NASA) din 1994, se adresează elevilor din clasele 6 – 8, 9 – 10 și 11-12 din toată lumea, care pot participa individual, în grupe mici (de la doi la șase elevi) și grupe mari (de la șapte în sus, până la clase întregi).
În afară de marele premiu, se mai acordă premiul I, premiul al II-lea, premiul al III-lea și mențiuni speciale, pentru fiecare grupă în parte (clasele 6 – 8, 9 – 10 și 11-12), precum și premii speciale, la fiecare din aceste distincții existând mai mulți câștigători.
Anul acesta au fost înscrise 474 de proiecte, realizate de 1.246 de elevi, coordonați de 103 profesori, din 19 țări. Dintre acestea, au fost premiate peste 100 de proiecte, printre care și mai multe românești. De la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, au câștigat 15 proiecte. Alte două licee din Constanța – Liceul Ovi-dius și Colegiul Național „Mihai Eminescu” au avut câte un proiect premiat, iar Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală a mai avut alte trei proiecte premiate, pe lângă proiectul care a câștigat marele premiu.
Toți elevii înscriși și profesorii coordonatori sunt invitați la conferința anuală International Space Development Conference, organizată de Natio-nal Space Society (NSS), între 24 și 28 mai, la Washington. Echipa care a obținut cel mai mare punctaj în concurs și care este prezentă la eveniment va primi un premiu de 5.000 de dolari, astfel că echipa românească va împărți probabil premiul cu cea americană.
Ioana Stoica, profesoara care a coordonat proiectele elevilor de la Colegiul „Traian Vuia” înscrise în concurs, a declarat că echipa câștigătoare va fi prezentă la evenimentul de la Washington.