Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Isteria căpuşelor: Alţi trei vrânceni au ajuns la spital


   Medicii de la Secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Focșani continuă să se confrunte cu noi cazuri de mușcături de căpușe. Marți, alte trei persoane au ajuns la spital după ce au fost mușcate, astfel numărul victimelor a ajuns la 16 persoane.
   Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea atrag atenția vrâncenilor asupra măsurilor de protecție personală împotriva mușcăturii de căpușe. Aceștia sfătuiesc oamenii ca atunci când ies la iarbă verde să poarte haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduși în șosete de culoare deschisă și textură mai deasă, pantofi sport deschiși la culoare fără orificii sau decupaje. „Persoanele care au părul lung, trebuie să îl țină strâns sau acoperit cu o șapcă sau batic. După ce se părăsesc zonele verzi, este indicat să se facă baie, pentru a înlătura eventualele căpușe care nu au fost observate. Pentru a preveni boala Lyme , trebuie evitat pe cât posibil contactul cu solul, mai ales în lunile mai, iunie și iulie, când căpușele nu sunt încă mature și sunt greu de observat”, recomandă medicii din cadrul DSP Vrancea.
   În cazul în care o persoană este mușcată de căpușă, este indicat ca aceasta să se prezinte de urgență la medic, care, prin intermediul unei incizii, va scoate insecta. Dacă o persoană încearcă să își scoată singură căpușa, există riscul să rămână înfipt în piele capul insectei, care poate duce la apariția bolii Lyme. „Boala Lyme poate afecta pielea, încheieturile, sistemul nervos și alte sisteme sau organe. Primul semn al infecției este, de obicei, o urticarie circulară, care apare la 1-2 săptămâni de la infecție, dar poate apărea chiar și la 30 de zile. Această boală poate afecta și inima, ceea ce poate duce la bătăi neregulate sau la dureri în piept. Dacă boala nu este detectată la timp sau tratată corespunzător apare ultimul stadiu al bolii, care poate duce la apariția artritei, iar mai apoi, la deteriorarea funcțiilor cognitive”, mai spun medicii de la DSP.
   O deosebită atenție trebuie să o aibă femeile însărcinate, deoarece boala Lyme se poate transmite și fătului. Medicii mai spun că, de obicei, căpușele mușcă în zona din spatele urechilor, partea din spate a gâtului, zona de la subraț și în zona din spatele genunchilor.

Dezinsecție în tot Focșaniul

   Angajații Direcției de Dezvoltare Servicii Publice Focșani au împânzit ieri parcurile din oraș. Aceștia au continuat acțiunea de dezinsecție pe spațiile verzi, în special împotriva căpușelor, care s-au înmulțit în ultima perioadă și din cauza cărora mai mulți focșăneni au ajuns la spital. Astfel, după ce marți seară s-a făcut dezinsecție în parcul Schuman, în Grădina Publică și în parcul Bălcescu, ieri seară, lucrătorii de la Spații Verzi au stropit cu substanță împotriva căpușelor locurile de joacă cu vegetație din cartierul Sud și parcurile Argeș și Bahne. „Mâine (azi, n. r.) vom acționa în restul locațiilor. De asemenea, vineri seară vom stropi cu substanțe Crângul Petrești, în special pe margini. În timpul acestor acțiuni avem alături de noi Poliția comunitară, însă până în prezent nu au fost probleme. Substanțele se dau doar pe iarbă și nu sunt toxice pentru oameni”, ne-a declarat Neculai Vlăsceanu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Dezvoltare Servicii Publice, din cadrul Primăriei Focșani.
   Åži Asociațiile de Proprietari sunt sfătuite să facă dezinsecție în această primăvară, însă serviciul este contracost. Reprezentanții Direcției de Dezvoltare au anunțat că dezinsecția pentru țânțari va fi făcută peste aproximativ două săptămâni. Tot ieri, angajații de la Spații Verzi au muncit de zor în parcuri, inclusiv în Grădina Publică din centrul orașului, la tăierea ierbii, toaletarea copacilor și plantarea de panseluțe.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?