Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Cerşetori din naştere!


Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii a însemnat, pentru cerșetorii apăruți pe străzile Focșaniului ca ciupercile după ploaie, un izvor de făcut provizii și ceva bani. Adunați în jurul bisericilor sau pur și simplu înșirați pe trotuare, copii și femei cu sugari în brațe se milogeau, ieri, de trecători, în speranța să nu se întoarcă acasă cu traista goală și buzunarele fluturânde. Cei mai mulți erau din Mărășești și, pentru că știau că ceea ce fac este interzis, aplicau cu succes tactica cerșitului cu… supraveghere de la distanță. Din păcate, pe lângă marea majoritate a locuitorilor Modruzeniului, din Mărășești, care au făcut din cerșetorie o meserie cu tradiție, măsurile de austeritate impuse de Guvernul PDL au reușit să aducă la sapă de lemn foarte mulți oameni, care efectiv au ajuns în situația de a apela la mila publică pentru încă o zi de supraviețuire.

    Așezată la marginea unui trotuar din zona Doi Stejari, o tânără îmbrobodită și îmbrăcată în haine murdare, trase unele peste altele într-o logică greu de definit, se văita de zor, ieri, strângând la piept un bebeluș de doar o lună. Lângă ea, printre  sacoșele slinoase, pline cu agoniseala de până-n prânz, încă un băiețel de doar șapte ani întindea mânuța înnegrită de mizerie spre trecători, sperând ca vreun bănuț sau de ce nu, bancnotă, să-i ajungă în palmă… 
   Cizmele de cauciuc, pline de noroi, fețișoara urduroasă și jindul din ochii mult prea serioși pentru vârsta sa, trădau de la sine locul de unde venise. Liliana, care se dădea drept mama lui, n-a făcut decât să confirme: „Suntem din Mărășești… Stăm în Modruzeni”, ca apoi să continue, ca și cum i-ar fi cerut cineva să-și justifice… ocupația de ocazie. „Am venit azi aici că n-avem ce mânca… Vai de capul nostru. Ne fugărește poliția, dar ce să facem, trebuie să ne descurcăm și noi cumva. N-avem cu ce să ne îmbrăcăm, cu ce să ne încălțăm… De unde să avem, că la Mărășești nu este de servici. Se mai duc unii la groapa de la Haret să adune pet-uri, da’ eu nu pot, că am copil mic, și mai am și alții pe lângă ăștia doi… Trebuie să le dau ceva de mâncare”, a spus femeia.
   Nu vedea niciun pericol pentru sugarul ce-i dormea, înfășat temeinic, în brațe. Iar George, băiețelul care-o însoțea, părea că face cel mai firesc lucru din lume cerșind. Siguranța lui și mai ales tehnica… vocală și gestica extrem de grăitoare vădeau o siguranță de sine, ce nu putea fi deprinsă decât după repetate astfel de incursiuni spre… milostenia semenilor.
   Faptul că în loc să-i întind un ban l-am iscodit la vorbă l-a blocat. Nu-i venea să creadă că cineva, în afară de polițiștii de care știe clar că trebuie să fugă, s-a oprit să-l întrebe ceva. Totuși, înainte de a răspunde, arunca priviri furișe ba spre femeia de lângă el, ba spre undeva, departe, când în dreapta când în stânga. Nu, n-a mers la grădiniță, mi-a spus. Nu știe nici dacă se duce la școală… Åži nu, nu îi este rușine să cerșească…
    Un polițist în civil, ce a trecut prin zonă, i-a atras atenția femeii cu sugarul în brațe că ar face bine să plece dacă nu vrea să încaseze amendă. În acel moment, ca la o comandă, lângă Liliana s-au ivit, parcă din pământ, din iarbă verde, un bărbat tuciuriu, care a apucat-o de braț îndemnând-o să fugă mai repede. O altă femeie, în vârstă, dar la fel de murdară și sărăcăcios îmbrăcată, înconjurată de vreo cinci țânci de vârste diferite, a înșfăcat sacoșele ca să ușureze deplasarea și așa, în cârd, au luat-o la goană fără să mai stea la niciun fel de discuții. Åži duși au fost… 
   Cum până la trenul de seară mai rămăseseră, însă, destule ore, cu siguranță și-au mai găsit vreun loc de cerșit, aplicând aceeași metodă ce n-a dat greș: au așezat-o din nou pe Liliana și bebelușul pe o bordură, au împărștiat țâncii prin zonă, iar bărbatul și bătrâna au supravegheat de la distanță, gata să intervină în caz de nevoie…

Nevoiți să devină cerșetori…

   Din păcate, pe lângă marea majoritate a locuitorilor Modruzeniului care au  făcut din cerșetorie o meserie cu tradiție, măsurile de austeritate impuse de Guvernul PDL au reușit să aducă la sapă de lemn foarte mulți oameni, care efectiv au ajuns în situația de a apela la mila publică pentru încă o zi de supraviețuire.
   Cu toții am văzut bătrâni la ușa magazinelor cu produse alimentare, așteptând, fără să ceară, fără să scoată un sunet, aproape fără să se miște, ca cineva să le lase și lor ceva de mâncare. Cu toții știm că există părinți care le întrerup copiilor școala pe perioada campaniilor agricole, luându-i la muncă pentru cele câteva zeci de lei câștigate pe zi. Åži exemplele pot continua.
   Legea 272/ 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului are prevederi clare care interzic orice formă de exploatare a copiilor. Însă din ce în ce mai des, cruntele realități cotidiene fac imposibilă respectarea prevederilor ei…
   În orice caz, îndemnul sau înlesnirea cerșetoriei de către un copil sau tragerea de foloase de pe urma practicării cerșetoriei de către acesta se pedepsește, conform aceluiași act normativ, cu închisoare de la 1 la 3 ani. Pedeapsa cu pușcăria poate fi de până la 5 ani pentru adultul care este dovedit că a recrutat sau a constrâns un minor să practice cerșetoria.
   În cazul în care  faptele de mai sus sunt săvârșite de un părinte sau reprezentantul legal al minorului, care s-a folosit de acesta pentru a apela la mila publicului în mod repetat, pedeapsa include pe lângă pușcărie, și interzicerea unor drepturi, între care și decăderea din drepturile părintești. 

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?