Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

GALERIE FOTO: Consilierii locali din Bordeşti vor să blocheze Drumul European 85


   Consilierii locali din Bordești vor să blocheze drumul național DN 2-E85 în semn de protest față de starea dezastruoasă în care se află drumul național Bogza-Caiata-Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia-Vintileasca. Acest drum este singura cale de acces către localitățile de pe Valea Râmnicului, iar din cauza stării dezastruoase în care se află, zeci de mii de oameni riscă să rămână izolați. Consilierii locali din Bordești solicită sprijinul primarilor din zonă, cărora le cer să participe la acțiunile de protest. Întregul drum s-a transformat într-un imens șir de gropi. Situația trenează de ani de zile, dar guvernul pedelist nu a făcut nimic pentru a repara acest drum. Primarii din localitățile de pe Valea Râmnicului spun că vor susține orice formă de protest pentru că a rămas ultima soluție, deoarece actualii guvernanți refuză să reabiliteze acest drum. Edilii locali susțin că vor face un miting în fața Prefecturii Vrancea și un marș de protest în București.

   Consilierii locali din Bordești vor să blocheze drumul național DN 2-E85 în semn de protest față de starea dezastruoasă în care se află drumul național Bogza-Caiata-Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia-Vintileasca. Aleșii locali nu cred în mi-nuni și nici nu sunt convinși că acțiunea lor va avea rezultatele scontate, dar spun că „protestele sunt singura soluție pe care o avem la îndemână”.
   Mai mult, primarul comunei Bordești, Vasile Moldoveanu, spune că la acest demers ar putea să participe toți primarii din localitățile de pe Valea Râmnicului. „La această acțiune trebuie să se ralieze și primarii din localitățile de pe Valea Râmnicului care sunt mai afectați chiar decât noi. Împreună sperăm să reușim să determinăm guvernanții să înțeleagă că și în această zonă locuiesc oameni care au familii, copii, care au dreptul la o viață mai bună și care nu cer foarte mult, ci doar repararea unui drum care să le asigure legătura între localitățile lor și restul țării. Până în prezent, guvernanții și directorii instituțiilor abilitate și-au bătut joc de noi prin răspunsurile date la solicitările noastre”, a afirmat primarul Vasile Moldoveanu.

„Să vadă tot mapamondul cât de dezinteresat este guvernul”

   Aleșii locali din Bordești vor să prezinte gropile de pe drumul național Bogza-Caiata-Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia-Vintileasca pe Facebook, pentru a putea vedea toată lumea în ce hal arată un drum națio-nal și cât de mare e dezinteresul guvernanților față de problemele oamenilor. „Am văzut la televizor că se certa groapa de la Ploiești cu groapa de la Giurgiu, care să fie prima asfaltată. Dacă numai așa putem determina guvernul pedelist să ne scape de gropile din carosabil atunci o să le postăm pe Facebook, ca să vadă tot mapamondul cu ce probleme ne confruntăm și cât de dezinteresat este guvernul atunci când vine vorba de oameni și de problemele lor. Åži dacă nici așa nu rezolvăm problema, mai propun o soluție: să facem o groapă mare în șosea în așa fel încât să blocăm circulația definitiv pe acest drum”, a spus consilierul local Petruș Tănase.  

„Să nu mai circule nimeni, nici cu mașini mici, dar nici cu mașini mari”

   Ideea de a bloca drumul național Bogza-Caiata-Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia-Vintileasca pare să fi încolțit în mintea majorității aleșilor locali care spun că este vorba de do-rințele cetățenilor pe care îi reprezintă. „Eu m-aș uni cu toți primarii de pe Valea Râmnicului și să blocăm o săptămână șoseaua, să nu mai circule nimeni, nici cu mașini mici, dar nici cu mașini mari care cară lemne, mașini pe care nu le oprește nimeni, dar care deteriorează grav acest drum”, a spus consilierul local Gheorghe Tocmelea. „Consider că trebuie să protestăm împotriva Guvernului. Soluția este să ne mobilizăm cu oamenii din sat să ieșim să blocăm de tot drumul. Altă soluție nu văd. Nu este dorința noastră să blocăm drumul, ci a oamenilor pe care îi reprezentăm”, a spus Gheorghe Tătaru, fost primar al localității, în prezent consilier local. „Nu putem nici măcar astupa gropile uriașe din șosea, că ne amendează cei de la Drumuri Naționale. Blocăm acest drum ca să nu mai circule nimeni. Oamenii din comuna Bordești, dar și cei din localitățile de pe Valea Râmnicului au dreptul la viață, au dreptul la un drum modern”, a spus și Petre Plăcintă, consilier local PNL.   

Forma de protest, susținută și de aleșii PDL

   Ideea blocării drumului național este susținută chiar și de consilierii locali ai PDL. Aceștia spun că numai printr-o acțiune de amploare, liderii lor de la nivel central și de la nivelul guvernului, vor înțelege că acest drum trebuie reparat. „Eu aș mobiliza pe toată lumea și aș bloca șoseaua definitiv. Aș permite circulația numai mașinilor de salvare și mașinilor de pompieri. Trebuie să ne unim cu toții și să protestăm pentru că pe acest drum nu se mai poate circula. Singurul lucru pe care îl putem face și care este la îndemâna noastră este să blocăm acest drum de două ori, de trei ori sau de câte ori va fi nevoie”, a susținut și Alexandru Ovidiu, consilier local din partea PDL.
   Åži consilierul local Anicuța Rotaru crede că singura soluție este mobilizarea oamenilor și blocarea drumului național de mai multe ori. „Trebuie să vadă cei care ne conduc că oamenii de aici nu mai pot, și-au făcut mașinile praf, au băgat atâția bani în ele și nimeni nu ia nicio măsură. Dacă te duci la instituțiile guvernamentale toată lumea îți râde în nas”, a susținut Anicuța Rotaru.

Primarii vor să facă miting în fața Prefecturii

Primarii din localitățile de pe Valea Râmnicului spun că vor susține orice formă de protest pentru că a rămas ultima soluție, deoarece actualii guvernanți refuză să reabiliteze acest drum. Edilii locali susțin că vor face un miting în fața Prefecturii Vrancea și un marș de protest în București. „Nici nu mai sunt cuvinte pentru a  exprima starea dezastruoasă a drumului național Dumbrăveni – Vintileasca. Eu am fost peste tot să fac demersuri pentru a se reabilita sau repara acest drum. O să iau legătura cu colegii mei primari de pe Valea Râmnicului pentru a ne întâlni și a stabili ce trebuie să mai facem. Singuri nu putem face mare lucru, însă uniți și cu oamenii în spate se pot face multe lucruri. Avem de gând să facem un miting de proporții la Prefectura Vrancei și apoi să mergem la București. Dacă toți locuitorii de pe această vale, de la Dumbrăveni la Vintileasca, indiferent de culoarea lor politică își dau seama de importanța acestui drum și vor ieși alături de noi în stradă, vom avea sorți de izbândă. La acest moment în România doar dacă ieși în stradă să îți ceri drepturile, se mai face ceva, altfel nu”, a spus primarul comunei Vintileasca, Marian Georgescu.

„Suntem bătaia de joc a pedeliștilor”

   Demersul primarului de la Vintileasca este susținut și de primarul comunei Jitia, Neculai Noapteș. „În zona satului Cerbu din comuna Jitia s-a spart un tub care subtraversează drumul național DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele și de abia se mai poate circula. Am vorbit cu cei de la drumuri naționale, au venit, au constatat și au plecat, dar nu înainte de a ne spune că nu au nici tuburi și nici bani pentru a cumpăra tuburi. În curând nu se va mai putea circula deloc pe acest drum. Suntem bătaia de joc a pedeliștilor care nu fac nimic bun în această țară. Noi am băgat piatră în găurile foarte mari însă mai mult nu putem face deoarece nu putem justifica aceste cheltuieli”, a spus primarul comunei Jitia, Neculai Noapteș.

Oprișan, singurul politician care vrea reabilitarea acestui drum

   Marian Oprișan este singurul politician vrâncean care s-a zbătut și a încercat prin toate mijloacele ca acest drum să fie reabilitat. În perioada guvernului PSD din 2000-2004, președintele Consiliului Județean a reușit ca drumul dintre Dumbrăveni și Vintileasca să fie preluat în vederea reabilitării de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale. În acest sens a fost emisă și o hotărâre de guvern, care însă nu a fost respectată de CNADR și Ministerul Transporturilor, condus de pedistul Gheorghe Dobre. Pentru asta, în 2005, președintele Consiliului Județean Vrancea a dat în judecată CNADR și Ministerul Transporturilor, care refuzau să preia în administrare DN 2N Mărtinești- Bogza-Caiata-Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia și DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele. Curtea de Apel Galați a admis acțiunea formulată de Consiliul Județean și a obligat Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale să semneze protocolul de predare-pre-luare a acestor drumuri.
An de an, Marian Oprișan a inițiat amendamente la Legea Bugetului de Stat, care au fost depuse de parlamentarii social democrați, prin care a solicitat finanțare pentru cele două drumuri, dar  parlamentarii PDL au votat împotrivă.

E 85 a fost blocat în urmă cu doi ani

   Din cauza stării deplorabile a drumului Mărtinești – Vintileasca – Bahnele, de mai multe ori, oamenii au apelat la diverse forme de protest. Exasperați de absența vreunui răspuns, în luna mai 2010, aproximativ 300 de oameni au blocat drumul național DN 2 -E 85, în zona localității Dumbrăveni. Oamenii au ales acest mod de a protesta pentru a atrage atenția asupra stării dezastruoase în care se regăsesc drumurile naționale DN 2N și DN 2R. Protestatarii au declarat că vinovați de situația în care se găsesc drumurile naționale din România sunt președintele Traian Băsescu și fostul premier Emil Boc.

Mașinile Poștei circulă pe drumul de la Mănăstirea Recea

Starea deplorabilă în care se află drumurile naționale DN 2N Mărtinești- Bogza-Caiata-Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia și DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele, a determinat conducerea Poștei să caute o rută alternativă pe care să meargă, zilnic, mașinile care duc presă și scrisori în comunele de pe Valea Râmnicului. Astfel, mașinile Poștei nu mai circulă pe sectorul de drum Dumbrăveni-Bordești, fiind găsită o rută alternativă prin Dragosloveni,  intrare în comuna Gura Caliței și apoi pe drumul de piatră către Mănăstirea Recea și în continuare către centrul comunei  Bordești. „Mașina Poștei merge pe drumul de piatră Dragosloveni-Mănăstirea Recea-Bordești. Este mult mai bun decât drumul național care este plin de gropi. Noi duminica ne ducem la târg la Dumbrăveni tot pe drumul Recea-Dragosloveni. Cred că într-o zi o să sară lumea cu furci și topoare  și o să blocheze de tot drumul național Dumbrăveni-Vintileasca”, ne-a spus unul dintre locuitorii comunei Bordești.  

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?