Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Dănuţ Ceamburu scrie poezii, Mihaela Comănici, pasionată de designul interior, medicul Cocioabă colecţionează cravate


   Sunt medici, iar această meserie le ocupă cea mai mare parte din timp. Åži totuși, în viața lor există și altceva decât pacienți, rețete, tratamente. Monitorul de Vrancea vă prezintă, pe parcursul mai multor ediții, pasiunile doctorilor vrânceni, cei la care mergem atunci când ne e mai greu și pe care, poate, nu reușim să-i vedem dincolo de stetoscop și halatul alb, dincolo de holurile spitalului ori cabinetele în care își practică nobila meserie. Săptămâna trecută ați putut afla că pediatrul Gheorghe Munteanu crește porumbei și a jucat fotbal, că managerul Ambulanței, Mircea Stoenoiu se relaxează îngrijind vița de vie, iar directorul Centrului de Transfuzii, Mioara Hanță este pasionată de grădinărit și a cîntat la pian. Astăzi vă introducem în lumea de dincolo de medicină, a doctorilor Dănuț Ceamburu, Mihaela Comănici și Gheorghe Cocioabă.

Medicul Dănuț Ceamburu scrie poezii și sculptează

Ai grijă Doamne
De Ea
trezește îngerii
și-așează-i
la porțile trupului Ei
păzește-o
de mâini înfometate
și lasă-mă
doar pe mine
s-o cuprind…
Ai grijă Doamne
de cărările Ei
și-mpletește-le
în jurul
trupului meu
ca niște liane hămesite de dor
Ai grijă Doamne
de nopțile Ei
și înalță-mă în ele
ca un vis alb
Ai grijă
și închide-mă în Ea
ca-ntr-o biserică
sfințită întru iubire

   Medicul Daniel Ceamburu lucrează la Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea. Zi de zi salvează vieți și își practică meseria cu mare drag. În timpul liber sau când are inspirație, scrie poezii despre iubire și femeie. „Am început să scriu poezii cam de la 18 ani, când eram îndrăgostit de o fată frumoasă. Mă urcam pe șopronul casei, priveam la stele și așa a venit inspirația… Cea mai bună formă de exprimare a sufletului este poezia. Nu pot cuantifica câte poezii am scris, sunt foarte multe. Eu mă bucur că starea de poezie încă se menține. Poezia e umană, ca și medicina. Medicina este o profesie umanistă, fără suflet nu o poți practica, iar cei care o practică fără suflet nu se numesc medici. Tot timpul scriu poezii. Mă bucur că pot așterne pe hârtie ceea ce simt. Eu prefer să mă exprim în poezie. Am scos un volum de poezii acum 16 ani, se numea «Eu», dar au fost 100 de exemplare pe care le-am dat mai mult prietenilor. În perioada cât am fost director la leagăn, am mai scris și poezii pentru copii, dar cel mai mult scriu despre femeie și iubire. Sunt îndrăgostit de iubire. Iubirea e o stare de spirit. În ziua de astăzi este multă reticență față de lucrurile frumoase. Oamenii motivează că viața i-a făcut așa, dar frumosul există în orice! Åžtii cum spunea Lucian Blaga «În lacul cu noroi la fund cresc nuferi». Pe lângă faptul că scriu poezii, citest poezii, dar și proză. Am momente în care inspirația îmi vine și când sunt în ambulanță… Eu nu pun titluri la poezii pentru că las cititorul să își facă el o impresie despre poezie. Practic, titlul ne impune o anumită gândire”, spune medicul Ceamburu.
   Doctorului îi mai place să sculpteze și să deseneze. Iscusința mâinilor sale dă forme umane bucăților reci de lemn. „Eram medic la Vrâncioaia, prin ’80 și stăteam în dispensar. La un moment dat a venit la mine preotul din comună, care sculptează în lemn catapetesme și stane. Avea un atelier în casă și m-a chemat la el să îi văd atelierul. Mi-a zis că pot sculpta într-o bucată de lemn. Am văzut că mă pricep și așa a început totul. M-a ajutat și faptul că am studiat medicina și cunosc forma corpului uman. Îmi mai place să adun rădăcini de copaci pe care le prelucrez eu. Le dau forme de siluete umane. Îmi place și desenul grafic, pot spune că am o pasiune pentru linii. Am avut și expoziții de grafică”, povestește medicul Ceamburu.

Pediatrul Mihaela Comănici are mii de fotografii și este pasionată de designul interior

   Medicul Mihaela Comănici este pediatru în cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență din Focșani. Adoră copiii și meseria pe care o practică, dar în timpul liber, doctoriței îi place să călătorească. Orașul în care se reîntoarce de fiecare dată cu mare drag este Veneția. „70% din timpul meu îl dedic meseriei, dar dacă vine vorba de pasiuni, îmi place să călătoresc. Prin Europa, prin țara mea. Din Europa am vizitat Germania, Danemarca, Austria, Italia, Grecia. Din toate țările pe care le-am vizitat, m-aș întoarce cu plăcere de fiecare dată în Veneția. Mi-au plăcut oamenii, relieful, este un oraș minunat. Mereu când mă reîntorc acolo e diferit, mereu văd altceva. Am fost de trei ori până acum. Å¢ara mea îmi place la nebunie, sunt locuri de o frumusețe rară. Mă fascinează și Asia, India, sunt destinații spirituale. Indiferent de locurile unde călătoresc, mă relaxează foarte mult. Åži colectez fotografii. Am mii de fotografii acasă, cu locurile pe care le-am vizitat”, spune pediatrul Comănici.
   Pasiunea de suflet a acestui medic este designul interior. „O altă pasiune mare de a mea, cea mai de suflet, este designul interior. Este o plăcere de suflet, ceva care mă relaxează. Îmi redecorez singură casa. Îmi place să fie diferită, cu personalitate. Mie îmi plac lucrurile altfel, îmi place arta. Îmi place și să citesc despre artă. Din păcate nu am timp cât mi-aș dori. Citesc și în călătorii, când am timp. Cel mai mult mă bucur că fac meseria pe care mi-am dorit-o”, a conchis pediatrul Comănici.

Medicul Cocioabă colecționează cărți și cravate

   Medicul Gheorghe Cocioabă este medic primar internist, dar și cel mai cunoscut diabetolog din Vrancea. De mai bine de 40 de ani se îngrijește de sănătatea a mii de vrânceni, mai ales că medicina este cea mai mare pasiune a sa.
   În timpul liber, medicul Cocioabă călătorește, citește și colectionează cravate. „Cea mai mare pasiune a mea este medicina. Practic medicina cu mare drag și pasiune. Este dragostea de a face ceva pentru semeni, de a alina suferința oamenilor. După medicină ar fi călătoriile. Am călătorit în toate capitalele europene, apoi în Egipt, America. Mi-a plăcut foarte mult Austria, pentru curățenia și disciplina care îi caracterizează pe cei de acolo. Cel mai frumos oraș este Barcelona. Este un oraș în care se îmbină trei civilizații. Åži Parisul îmi place foarte mult. O a doua pasiune ar fi cărțile. Sunt colecționar de cărți. Am acasă mii de cărți. Îmi place foarte mult să citesc. Åžtiu de la cinci ani să citesc. Citesc din orice domenii, acum, mai mult despre religii. Prin citit mă relaxez foarte mult, caut un mod de a fi, dar îmi satisfac și nevoia de informație. Capăt sens prin citit. Voi face acest lucru cât timp voi putea. De asemenea, îmi place să colecționez cravate. Din tinerețe am această pasiune. Cred că am cam 100 de cravate acasă. Am cravate și clasice și la modă. Când eram tânăr purtam cu mare drag cravata, dar acum mă port mai lejer. E o plăcere din tinerețe. Pot spune că îmi place și grădinăritul. Acasă, la Golești, am pomi fructiferi, dar și o grădină în care punem de toate. Categoric, acest lucru mă relaxează foarte mult”, spune medicul Cocioabă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?