Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Porcii mistreţi atacă gospodăriile din Bordeşti


Porcii mistreți atacă din nou gospodăriile localnicilor din comuna Bordești. Sătenii se plâng că mistreții vin noaptea în turme și le intră în curte distrugând tot ce le iese în cale. „De cum a început să se topească zăpadă ne-am trezit cu porcii mistreți peste noi în ogradă. Au dat să intre în curte, însă s-au dat câinii și au fugit. A doua zi m-am dus și am reparat toate gardurile ca să nu ne distrugă porcii ce avem prin curte. Am vorbit cu niște vecini și mi-au zis că e pericol cu porcii. La Fănel Hotar au intrat în curtea casei de mai multe ori. Un alt om care a fost văcar la noi, Niță după Valea Bisericii s-a plâns că mistreții au făcut vraiște la el acasă”, a afirmat Constantin Chiriac din Bordeștii de Jos.
Sătenii spun că jivinele au coborât din păduri și stau la marginea satului unde mai găsesc câte ceva de mâncare. „O fi zăpada mare și cred că nu mai au ce mânca în pădure și de aceea vin și ne atacă pe noi în curte. Eu știu că înainte le duceau de mâncare în pădure și porcii nu veneau în sat să atace gospodăriile, cum se întâmplă acum. Cei care au fondul de vânătoare să intervină de urgență că nu mai avem cum să-i oprim să nu intre peste noi”, a mai spus bătrânul.
Åži la alt gospodar din Bordeștii de Jos, porcii mistreți au intrat în curtea casei. „Este pericol cu porcii mistreți. La noi au intrat în curte și s-au repe-zit la leasa unde avem porumbul. Am pus câinii pe ei ca să-i puteam alunga, că nu se dădeau plecați sub nicio formă. Trebuie făcut ceva cu aceste animale că au început să atace gospodăriile oamenilor de la noi din sat. Vara și toamna vin și ne distrug cultura de porumb și chiar strică și vița de vie. Nu știm ce să mai facem”, a spus Rodica Grigoroiu.
Anul trecut, în toamnă, la Bordești porcii mistreți au devastat culturile de viță de vie, dar și pe cele de porumb. La început de septembrie, seară de seară, sălbăticiunile veneau în turmă și distrugeau viile localnicilor, fără ca cei care răspund de fondul cinegetic să facă ceva în acest sens. „La mine, în punctul Nuci, porcii mistreți au intrat în vie și mi-au distrus-o. Nu am pomenit așa ceva. Până acum am mai auzit să intre și să distrugă culturile de porumb, însă să facă ra-vagii în vie, nu. Pur și simplu au mâncat strugurii după coardele de vie, alții    i-au dat jos și i-au terfelit. Au rupt și butucii de vie, totul e făcut praf. Nu știu ce să mai fac, deoarece nu ne putem pune cu sălbăticiunile. Legile sunt așa făcute, încât să protejeze animalele și nu oamenii”, spunea la vremea respectivă, Mihai Chiriac, din satul Bordești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?