Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

GALERIE FOTO: ABC-ul creării poveştilor, la Biblioteca Judeţeană


   Primul grup format din opt bu-nici și bunicuțe din urbea noastră a început, ieri, cursul gratuit intitulat „Altfel de povești – Digi Tales”, oferit de Centrul de Formare al Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea. Partenerul Bibliotecii în acest proiect este și „Monitorul de Vrancea”, cotidian pe care cei prezenți au mărturisit că îl citesc cu plăcere și interes.
   Indiferent de motivațiile care i-au împins să urmeze acest curs, seniorii au adus cu sine propriile povești de viață și au descoperit, împreună, cât de interesant este să pună pe hârtie unele momente, sentimente sau întâmplări ce le-au marcat un moment sau altul al existenței.
   Pentru început, ieri, alături de trainerul Margareta Tătăruș, Mihaela Vlad, coordonator regional training zona Sud Est de la Fundația IREX, și un reporter al cotidianului nostru, cei opt pensionari s-au descoperit unul pe celălalt în cadrul unei autoprezentări emoționante, dar și plină de savoare, cum numai cei de vârsta lor o pot face. Oameni cu profesii foarte diverse – de exemplu fost bibliotecar, sudor, avocat, ba chiar și un pilot sportiv – ei au absolvit și primul curs de utilizare a computerului, organizat tot de Bibliotecă, și au dorit să-și aprofundeze cunoștințele în acest domeniu, astfel că acum se consideră înscriși în… „clasa a II-a”.
   Cele trei ore destinate cursului s-au dovedit insuficiente ieri, pentru câte ar fi avut de povestit cei opt cursanți. Oricum, ei au aflat de la reporterul nostru cum se alege subiectul, astfel încât povestea să fie interesantă, să transmită o stare sau să incite la atitudine, au descoperit la ce întrebări trebuie să răspundă un text, astfel încât informația să ajungă la cititor completă și, de asemenea, au fost de acord că dintr-o poveste de succes nu pot lipsi suspansul și nici transmiterea unui mesaj.
   Au fost provocați să scrie, într-o înșiruire de cuvinte, ce anume iubesc și urăsc, s-au ascultat unul pe altul, iar la final au descoperit că dintr-un singur cuvânt poate lua naștere o întreagă narațiune. După ce și-au încercat talentul încropind, ad-hoc, o mică istorioară pornind de la două fotografii cu aspecte din Focșaniul vechi, ei au fost invitați ca astăzi să vină la curs „înarmați” cu propriile fotografii din care să-și încropească propriile povești, ce urmează să fie prezentate în format digital.

Anul European al Îmbătrânirii Active

   Prin acest curs, gratuit oferit persoanelor de vîrsta a treia de Biblioteca Județeană, alături de alte proiecte și evenimente, instituția de cultură dorește să marcheze anul 2012 ca An European al Îmbătrânirii Active și al Solidarității între Generații. „Partenerii Bibliotecii Județene în acest proiect sunt «Monitorul de Vrancea» și site-ul www.focsaniulvechi.ro, iar alături de cuvânt, vor fi parte integrantă a acestui curs, internetul, calculatoarele, scannerul, aparatele foto și, nu în ultimul rând, albumele cu fotografii de familie și amintirile de-o viață ale participanților. Minuni spuse sau nespuse, clipe trăite cu intensitate, comori ale sufletului păstrate până acum vor ieși la iveală prin poveștile digitale de viață create. Vor fi apoi împărtășite cu lumea întreagă prin intermediul Internetului, contribuind împreună la valorizarea istoriei orale și imaginației creatoare a comunității vrâncene”, a declarat Margareta Tătăruș, trainer bi-bliotecar la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.
   Cursul este posibil, de altfel, datorită competențelor sale, care au fost  dobândite în urma unui curs de formare profesională Extending Creative Practices, dintr-o inițiativă Grundtvig pentru Life Long Learning în cadrul Colegiului Goldsmith din Londra, Marea Britanie, cu sprijinul Fundației IREX București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?