Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Facebook – Un „Must Have” modern


     Facebook. Cuvântul de pe buzele tuturor. Această modernă rețea de socializare a devenit pentru mulți un „must have”, iar pentru alții, care nu o utilizează, o simplă metodă de comunicare rapidă.
     Ca orice lucru, Facebook-ul are părțile sale pozitive și negative. De la apariția sa și până în prezent, numărul utilizatorilor a crescut spectaculos. Design-ul atractiv, posibilitatea de a comunica în timp real cu persoane de pe tot cuprinsul globului sau de a cunoaște altele noi, dar mai ales schimbul rapid de informații sunt principalele sale beneficii. Este utilizat în special de tineri, dar și de persoane trecute de prima tinerețe, iar cei aproximativ 500 de milioane de membri din întreaga lume sunt mărturia vie a acestui fenomen global. Am discutat cu mai mulți utilizatori de Facebook pentru a vedea părerile lor asupra acestui subiect. Majoritatea afirmă că îl folosesc în mod regulat, pentru a fi în legătură cu prietenii și pentru a afla ultimele bârfe despre tot și toate. „Nu e nimic rău în a fi informat”, spun ei. Sunt complet de acord, mai ales că omul este o ființă socială care are nevoie de informații. „Dar ce părere ai despre cazul Arafat? De noul Guvern?” Aici utilizatorul de Facebook tace… „Parcă am auzit ceva la televizor… dar pe Facebook nu scria nimic.” Să aflăm părerea altui utilizator. Un băiat înalt, cu ochelari, cu o tabletă de ultimă generație în mână, conectat la…ați ghicit, Facebook. Îmi spune că stă conectat mai mereu, uneori uită să îl închidă, dar nu poate altfel. Recunoaște că acest lucru s-ar putea numi dependență, dar nu crede că e nimic rău în asta. „Doar nu e ca dependența de droguri (râde)”.
      Puțini tineri mi-au spus că nu au cont de Facebook, în principal pentru că nu au timp să îl utilizeze, sau pentru că nu îi văd avantajele.
      O capcană în care cad, din păcate, mulți utilizatori, în special adolescenți, este aceea că își „mută” întreaga viață și activitate pe Facebook. Aceasta poate afecta raportarea la viața reală, mai ales în cazul adolescenților, care au nevoie de baze stabile în educația lor și de relaționare concretă cu oamenii pentru a deveni adulți. Facebook-ul dă celor timizi  sentimentul de protecție pentru că, ascunzându-se în spatele ecranului nu simt aceleași emoții și trăiri precum cele date de comunicarea „face-to-face”. Prin aceasta, tinerii își pierd treptat capacitatea de a relaționa cu cei din jur, sau capătă o teamă de a se exprima. Din spatele ecranului, fiecare își poate ascunde defectele și își poate crea o identitate diferită de cea reală, care de cele mai multe ori creează un fals sentiment de realitate, deloc benefic unui caracter în formare. Până și unii specialiști, care au început să studieze fenomenul, au observat tendința utilizatorilor de a-și crea o identitate idealizată.
      Desigur, depinde de fiecare dacă folosește sau nu Facebook, și mai ales cum îl utilizează. În principal, este o bună metodă de comunicare, de relaționare cu ceilalți, mai ales dacă acele persoane se află la mare distanță.  Atâta timp cât există un echilibru între realitatea de zi cu zi și realitatea virtuală, totul este în beneficiul utilizatorului. Thumbs up!

Ana-Maria Teodora ANDRONIC
Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?