Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Vin biletele de tratament, la Casa de Pensii


   Pensionarii și asigurații care au depus la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea cereri pentru obținerea unui bilet de odihnă și tratament urmează ca în perioada următoare să intre în posesia lor. Marți, printr-o hotărâre de Guvern, a fost stabilit numărul de locuri în stațiunile de tratament balnear proprietate a Casei Naționale de Pensii Publice, pentru anul 2012, în urma finalizării procedurilor de achiziție și în corelație cu raportul preț/bilet practicat de către operatorii economici. Astfel, în acest an, vor fi asigurate 53.499 locuri în stațiunile de tratament balnear, fondurile necesare finanțării biletelor de tratament fiind prevăzute în Bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2012. Numărul biletelor de tratament este similar celui de anul trecut, acestea fiind repartizate pe maximum 17 serii de tri-mitere. „Urmează ca în perioada următoare să primim biletele repartizate pentru primele două serii de anul acesta, iar după ce se încheie contractarea cu operatorii privați, ne vor fi distribuite și celelalte”, a declarat Adrian Juravle, directorul CJP.
    Potrivit informațiilor furnizate de conducerea CJP, până în momentul de față, 2.115 pensionari și asi-gurați au depus cereri pentru petrecerea unui sejur de 18 zile într-o stațiune balneoclimaterică. Cele mai solicitate destinații sunt, în continuare, Covasna, Lacu Sărat, Vatra Dornei, Felix, Herculane, Amara și Sărata Monteoru, iar pentru perioada mai-septembrie, preferințele soli-citanților se îndreaptă către stațiunile de pe litoral și anume Techirghiol, Mangalia și Eforie.
    Pot beneficia de tratament balnear, în condițiile legii, persoanele care au calitatea de: pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii, precum și beneficiarii unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear. În perioada unui an calendaristic, o persoană poate beneficia de un singur bilet de tratament. „Prețul unui bilet este între 1.400-1.500 lei. Pensionarii trebuie să achite 50% din cuantumul pensiei, iar asigurații, indiferent că lucrează la stat sau la privat, vor plăti 50% din contravaloarea biletului dacă au salariul de bază mai mic decât 2.117, adică salariul mediu pe economie. Cei ale căror salarii depășesc acest plafon vor plăti integral costul biletului. Cei care pleacă în stațiune cu astfel de bilete au asigurate cazarea, trei mese pe zi și tratamentul”, a detaliat directorul Adrian Juravle.

Cât costă și cum se obține un bilet în stațiune

   Anul trecut, la sediul CJP au fost depuse, în total, 5.253 cereri și au fost vândute 3.953 bilete. Totuși, chiar dacă numărul biletelor s-a dovedit insuficient, instituția a rămas cu 841 de bilete nevândute. „Au rămas biletele din perioada Paștelui, precum și cele din sezonul rece”, a precizat Adrian Juravle.
 Conducerea instituției a precizat că modalitatea de acordare a acestor bilete se face la fel ca anul trecut, adică în baza unui punctaj realizat de solicitant în funcție de o serie de criterii, și nu în ordinea depunerii cererilor. „Cei care doresc un sejur anul acesta într-una dintre stațiunile balneoclimaterice pot depune cereri oricând, pentru orice perioadă, însă în principiu, cererea trebuie depusă cu 40 de zile înainte de data plecării. Distribuția biletelor se face pe baza unui punctaj obținut luând în calcul cuantumul pensiei, natura pensiei și dacă solicitantul a mai beneficiat sau nu în ultimii doi ani de un bilet în stațiune. Distribuția nu o facem noi, ci Casa Națională de Pensii, prin sistem electronic. Noi doar introducem datele solicitantului în baza de date urmând ca repartizarea să o facă Casa Națională”, a declarat Adrian Juravle.
   Pe lângă cerere, solicitantul trebuie să depună la CJP o adeverință de la medicul de familie, copie de pe actul de identitate și, în funcție de caz, adeverință de salariat și copie de pe certificatul de handicap.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?