Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Refacerea forţelor


Fiecare zi ar trebui să cuprindă câteva momente de odihnă. Mesele au, în principal, acest scop. În afară de refacerea proviziei de energie calorică, ele ne permit să ne destindem și să schimbăm dinamica zilei. Sunt momente propice discuțiilor ușoare și glumelor. La fel ca după o siestă, după o noapte de somn sau după o ședință de exerciții, după o masă într-o companie plăcută, ne simțim mult mai destinși și pregătiți să trecem cu mai mare ușurință peste piedici.
   De altfel, într-o zi, puțin calm și liniște permit în mare măsură eliminarea stresului și o bună înțelegere cu noi înșine. Oferiți-vă momente de singurătate, momente numai pentru dumnea-voastră. Ne folosim o mare parte a vieții pentru a satisface așteptările și dorințele celorlalți, fie că e vorba de șefii noștri, de clienții noștri, de soții noștri, de copiii noștri etc. Uneori ne simțim atât de lipsiți de putere, atât de goliți, tocmai pentru că am dat totul și am uitat să ne fim un pic de folos nouă înșine. 
Nu așteptați să aveți timp să vă gândiți la dumneavoastră: probabil nu veți găsi niciodată. Luați-l, inventați-l, luați din acel timp pe care îl oferiți cu generozitate celorlalți: ‘’Înainte să te gândești la ceilalți, gândește-te la tine’’, se spune. Åži nu uitați că nimeni nu este de neînlocuit; dacă veți lipsi, veți fi așteptat; nu se va prăbuși lumea. Dimpotrivă, dacă nu vă îngrijiți, lumea dumneavoastră s-ar putea nărui mai repede decât credeți.
 
Importanța somnului

   Uneori, o noapte bună de somn ne permite să ne refacem rezerva de energie și să contracarăm indispozițiile provocate de oboseală. Dar, în afară de acest rol tămăduitor, somnul este o funcție naturală și importantă pentru supraviețuirea noastră, precum sunt respirația și hrănirea. 
Numărul de ore de somn necesare pentru a fi sănătos diferă în funcție de vârstă: sugar, copil, adolescent, adult sau vârstnic. De fapt, cu cât înaintăm în vârstă, cu atât nevoia de somn scade. În timp ce un sugar poate dormi în primele lui săptămâni de viață în jur de 20 de ore pe zi, un copil de vârstă școlară se va mulțumi cu aproximativ 12 ore, un adult cu 8 ore și o persoană în vârstă poate, cu ușurință, să fie în bună formă numai cu 5 ore de somn pe noapte.
   Dar, dincolo de aceste medii aparținând unor grupe diferite de vârstă, un fapt rămâne de netăgăduit: avem propriile nevoi. Mai degrabă asupra lor trebuie să ne aplecăm pentru a cunoaște numărul de ore de somn de care avem nevoie.
   Un lucru este sigur: nu este normal să te simți obosit după o noapte de somn. Iar dacă este așa, trebuie să facem schimbări în programul nostru. Dacă oboseala persistă, este cazul să ne punem serios întrebări privind stilul nostru de viață; cu siguranță ceva șchioapătă.
Iată câteva reguli care ajută la un somn bun:
 – Mai întâi, după orele 17.00, evitați băuturile care conțin cafeină, precum cafeaua, ceaiul sau coca-cola.
 – Luați o cină ușoară, nu una consistentă și greu de digerat.
 – Aranjați-vă camera în care dormiți în așa fel încât să fie cât mai plăcută și mai odihnitoare. Alegeți culori liniștitoare.
 – Limitați cât mai mult posibil consumul de alcool, reduceți consumul de nicotină la minimum (a renunța complet la fumat rămâne, bineînțeles, cea mai bună soluție).
 – Stabiliți o oră de culcare care să fie aproape aceeași în fiecare seară. Ora trezirii ar trebui să fie și ea aceeași în fiecare dimineață.
 – Dacă vă este greu să adormiți seara, renunțați la siesta din timpul zilei.
 – Evitați să leneviți în pat mai mult decât este nevoie. Chiar în mijlocul nopții, dacă au trecut 20 de minute și nu ați reușit să adormiți, ieșiți din cameră.
 – Nu ezitați să faceți activități fizice în timpul zilei, pentru că aceasta favorizează somnul odată cu sosirea serii. Nu executați exerciții prea solicitante cu puțin timp înainte de a merge la culcare.
 – Seara, căutați să vă relaxați făcând lucruri care vă plac. Evitați să vă lăsați acaparați de problemele zilei.
 – Schimbați-vă obiceiurile în așa fel încât să aveți o igienă de viață sănătoasă, respectând cele 10 legi universale ale sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?