Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Mielul se scumpeşte de Paşte


   Cu o lună înainte de sărbătorile pascale se poartă ultimele negocieri de preț pentru mieii care vor pleca din Vrancea către țările arabe, dar și către piața internă. Cele mai multe animale vor fi livrate la export, unde se oferă și cel mai mare preț. În funcție de comenzile pentru țările arabe va fi stabilit, practic, prețul cărnii de miel care va fi vândută în piețele țării. Dacă exportatorii vor cumpăra o cantitate mare de miei, atunci prețul din România va fi mai mare, ținând cont de legea cererii și ofertei care dictează piața de profil. Alături de țările arabe, miei vrânceni vor fi livrați și către Grecia, Italia, Franța dar și Bulgaria. „Deocamdată sunt negocieri pentru un preț de 11- 12 lei pentru kilogramul de miel. Aceasta înseamnă că în piață ar urma să ajungă la 20-25 lei kilogramul. A fost o iarnă dificilă pentru crescătorii de animale și este oricum un preț mic dacă ținem cont de cheltuielile pe care le avem cu animalele. Avem discuții și cu firmele care fac export de miei, se interesează de cantități, prețuri. Cel mai probabil, după 25 martie vom ști care sunt comenzile pentru export și prețul orientativ. Dacă vom avea comenzi mari pentru export, aceasta înseamnă mai puțini miei pentru piața internă și un preț mai mare”, a afirmat ma-nagerul Ion Avram de la Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Miorița.
Pentru a-i ajuta pe crescători, Asociația le-a oferit furaje la un preț special, aproape la jumătate față de cel din magazine. De asemenea, au fost înființate puncte de achiziție a animalelor astfel încât să fie eliminați intermediarii care ofereau prețuri mici crescătorilor și făceau practic avere pe munca ciobanilor.
   Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Miorița cuprinde circa 1000 de crescători vrânceni, care dețin peste 50 de animale fiecare, dar și 50 de crescători din Galați. Acestora li se adaugă încă aproximativ 200 de crescători din județ care dețin câte 20-40 de capete ovine.

Doar berbecuții sunt sacrificați

   Crescătorii de oi spun că un preț de 20 lei pentru kilogramul de carne de miel este mic și nu acoperă toate cheltuielile pe care le au cu animalele. În plus, pentru că oile sunt tot mai scumpe, crescătorii se gândesc de două ori înainte de a decide sacrificarea mieilor.
   Dorel Nistor din Negrilești spune că mulți crescători din zona montană preferă să păstreze mieii pentru a-și spori efectivele. „Un preț de 20 de lei pentru kilogramul de miel este mic pentru că iarna a fost dificilă, furajele sunt scumpe, au fost și pierderi din cauza vremii. Mulți crescători preferă să păstreze mieii pentru a-și spori efectivele. Doar cei care au mulți berbecuți au anunțat că vor face sacrificări. Oile au un preț mare, se ajunge până la 400 lei și nu le convine să vândă mielul cu 200 lei”, a afirmat Dorel Nistor.
   La nivelul Vrancei, reprezentanții crescătorilor estimează că numărul mieilor ajunge la circa 70 de mii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?