Ediția: Marți 11 iunie 2024. Nr. 6646
Ediția: Marți 11 iunie 2024. Nr. 6646

Poliţişti lăsaţi fără pistoale


   Mai mulți polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean nu mai au dreptul să poarte armament, cel puțin șase luni. Aceștia nu au trecut testarea psihologică, motiv pentru care permisul de port armă le-a fost suspendat. Polițiștii în cauză vor fi reexaminați și își vor primi armele înapoi abia după ce trec testările. Potrivit șefului Inspectoratului de Poliție Județean, au rămas fără pistoale „patru sau cinci persoane”.

   Mai mulți polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea au rămas fără pistoale deoarece nu au trecut testarea psihologică la care au fost supuși. Toți vor fi reevaluați, iar dacă vor trece de teste își vor primi armamentul înapoi.
   Inspectorul șef al IPJ, comisarul șef Ionel Popescu, a confirmat informația potrivit căreia câtorva dintre subalternii săi le-a fost restricționat dreptul de a utiliza armamentul din dotare. El spune că este vorba de 4 sau 5 polițiști. „Sunt polițiști care se află în această situație. Confirm. Este vorba de patru sau cinci persoane. Mai apar și situații care fac necesară retragerea armamentului și muniției. Retragerea este temporară, cei care se află în această situație sunt reevaluați”, a afirmat comisarul șef Ionel Popescu.
   Polițiștii sunt testați la un anumit interval de timp, în funcție de serviciile la care își desfășoară activitatea, iar dacă se constată că sunt probleme, psihologul poate propune șefului unității una sau mai multe măsuri, în funcție de particularitățile situației. Printre acestea se numără și restricția privind utilizarea armamentului din dotare.
   Evaluarea psihologică se efectuează periodic și în situații speciale. „În conformitate cu OMIRA 257/2007 privind activitatea de psihologie din Ministerul Administrației și Internelor și în conformitate cu Procedura privind activitatea de asistență psihologică în Poliția Română, evaluarea psihologică din cadrul asistenței psihologice se efectuează periodic și în si-tuații speciale. Evaluarea periodică se realizează pe categorii de personal, în raport cu solicitările psihice ale posturilor. Astfel, evaluarea psihologică se efectuează la intervale de 6 luni pentru personalul aflat în misiuni internaționale/ multinaționale, anual pentru personalul care desfășoară activități/misiuni cu grad ridicat de risc, cadrele didactice și instructorii din instituțiile de învățământ și șco-lile de aplicație ale MAI, la intervale de 3 ani pentru personalul care poartă armament și muniție în misiune, la intervale de 5 ani pentru celelalte categorii de perso-nal”, transmite purtătorul de cuvânt al IPJ. Singurii polițiști care sunt testați anual sunt cei de la Serviciul de Intervenție Rapidă, aceștia fiind și cei care au cea mai mare nevoie de pistoale. 
   În situații speciale, evaluarea psihologică se efectuează la apariția unor comportamente ciudate la locul de muncă, după încheierea unor tratamente psihiatrice sau la întoarcerea personalului trimis în misiune temporară în străinătate pentru o perioadă mai mare de 6 luni.

Măsurile sunt recomandate de psiholog

   Reprezentanții IPJ mai spun că evaluările psihologice periodice nu se fina-lizează cu aviz de tipul apt/ inapt. Rezultatul acestora se consemnează ca o observație de tipul: fără probleme de natură psihologică evidente, se evidențiază probleme de natură psihologică cu risc minor sau se evidențiază probleme de natură psihologică cu risc major.
   În cazul observației „Se evidențiază probleme de natură psihologică cu risc minor” și „Se evidențiază probleme de natură psihologică cu risc major”, psihologul poate recomanda șefului unității una sau mai multe măsuri, în funcție de particularitățile situației. Astfel, psihologul poate recomanda restricția privind utilizarea armamentului din dotare, pentru cazurile în care activitatea polițistului prevede deținerea și utilizarea armamentului în exercitarea sarcinilor de serviciu, restricția privind condu-cerea autovehiculelor din dotarea unității, mutarea polițistului pe o altă linie de muncă compatibilă cu profilul său sau includerea acestuia în cadrul unui program de monitorizare sau de asistență psihologică primară ori recuperatorie. „În plus, pentru observația «Se evidențiază pro-bleme de natură psihologică cu risc major», psihologul poate recomanda trimiterea pentru consult medical de specialitate, în situația în care subiectul este susceptibil de a prezenta afecțiuni psihice”, mai arată reprezentanții IPJ.

Jandarmii nu au probleme

   În ceea ce-i privește pe angajații Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea, niciunul dintre aceștia nu a rămas fără arme ca urmare a evaluării psihologice, cel puțin asta susține purtătorul de cuvânt al instituției. Potrivit reprezentanților instituției, evaluarea psihologică se face la un an pentru cei care îndeplinesc misiuni cu grad ridicat de risc. Testarea este valabilă un an de la data efectuării. În cazul în care un angajat nu ar trece testul psihologic, el ar beneficia de asistență psihologică primară.
De asemenea, în cazul  în care un angajat are probleme la testarea psihologică, acesta va fi reevaluat la finalizarea perioadei de monitorizare psihologică, care nu trebuie să depășească șase luni.
În cazul în care sunt identificate probleme de natură psihiatrică, jandarmul cu pricina nu ar mai avea voie să poarte armament și ar fi supus și unei evaluări psihiatrice.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?