Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Sunt licitate lucrările pentru modernizarea cartierelor Sud, Laminorul şi Mândreşti


   Focșănenii care trăiesc în cartierele mărginașe ale municipiului vor beneficia, peste doi ani, de străzi reabilitate, spații verzi și mobilier urban nou. Primăria implementează în prezent proiectul Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), finanțat cu fonduri europene. O treime din oraș va intra în acest proiect de „Reabilitare și modernizare spații publice urbane în zona de acțiune sud-est, municipiul Focșani”, care vizează cartierul Sud, zona Laminorul și cartierul Mândrești. De curând s-au scos la licitație lucrările de construcții aferente acestui proiect.

   Proiectul Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), implementat, în prezent, în municipiul Focșani, cuprinde trei capitole: refacerea drumurilor și aleilor, refacerea spațiilor verzi și supravegherea video a întregii zone, în special a școlilor, grădinițelor, creșelor, policlinicilor și intersecțiilor stradale. „De patru ani ne chinuim cu acest proiect. Avizare, proiectare, aprobare indicatori, aprobarea Studiului de Fezabilitate, depunerea la Regiunea de Dezvoltare Sud – Est Brăila, aprobarea acolo, apoi am mers din nou la Mi-nister (Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului – n.r.), unde a trecut printr-o altă comisie. În cele din urmă, am reușit anul trecut să semnăm contractul de finanțare și începerea lucrărilor. Acum suntem în perioada pregătitoare a achizițiilor pentru lucrările de construcții”, ne-a explicat traseul proiectului, primarul Decebal Bacinschi.
   La finalul investiției, care va fi gata în circa doi ani, zonele de locuit din marginea municipiului vor avea același aspect din punct de vedere arhitectural, urbanistic, al mobilierului urban, ca și zona centrală, astfel încât să nu mai existe diferențe, promit autoritățile. Întrucât în documentația pentru PIDU e prinsă doar canalizarea menajeră, Primăria va veni cu proiecte suplimentare, cum ar fi lucrările pentru canalizare pluvială, care vor începe din luna mai a acestui an, cu bani din împrumutul pe care municipa-litatea l-a făcut pentru refacerea străzilor. Lucrările pentru canalizare, precum și cele cuprinse în programul de termoficare, pentru refacerea rețelelor subterane și a punctelor termice, sunt programate să fie realizate înainte de începerea lucrărilor la drumuri, alei și spații verzi.

7,2 milioane euro – valoarea proiectului

   Primăria Focșani a publicat pe 6 martie a. c. anunțul de participare pentru proiectul „Reabilitare și mo-dernizare spații publice urbane în zona de acțiune sud-est, municipiul Focșani”, care vizează zonele Sud, Laminorul și Mândrești. Suprafața spațiilor publice modernizate este următoarea: infrastructură urbană – 182.156 mp, stații autobuz reabilitate – 22, stații autobuz noi – 3, parcări reabilitate/create -17.336 mp, piste bicicliști create – 4.825 mp.
   Valoarea estimată, fără TVA, a contractului, este de 31.596.841 lei (7.265.645 euro). Proiectul este inclus în Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere, Domeniul major de intervenție 1.1 Planuri integrate de dezvoltare urbane, Subdomeniul Centre urbane.
   Finanțarea se realizează din Fondul European de Dezvoltare Regională (80,35%), cofinanțare de la bugetul de stat (17,65%) și cofinanțare din bugetul local (2%). Termenul pentru finalizarea lucrărilor este de 21 de luni începând de la data atribuirii contractului. Firmele interesate pot depune oferte până la termenul limită de 17 aprilie, urmând ca ofertele să fie deschise, în SEAP, pe 30 aprilie. Licitația este deschisă, iar criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut.
   De asemenea, Primăria a scos la licitație și asistența tehnică, ce va cuprinde elaborarea unui ma-nual de proceduri specifice, alcătuirea unei echipe de consultanți și realizarea unui sistem informatic pentru managementul electronic al documentelor de proiect. Valoarea estimată a contractului este de 235.624 lei (54.122 euro), fiind inclus în același proiect finanțat cu bani europeni.

Alte 2 milioane euro pentru spațiile verzi

   Åži lucrările din al doilea capitol inclus în PIDU, „Modernizare și extindere spații verzi în zona de acțiune sud est a municipiului Focșani”, au fost scoase de câteva zile la licitație, în SEAP. Principalele lucrări vor fi: demontarea gardurilor metalice montate de locatari pe spațiile publice dintre blocuri, tăierea arborilor maturi ce pun în pericol siguranța clădirilor și locatarilor, inclusiv scoaterea cioatelor și tocarea lor mecanic la fața locului, defrișarea gardurilor vii degradate, curățarea terenului de resturi vegetale și gunoi. Ulterior se vor planta arbuști și arbori, garduri vii și gazon.
   Valoarea estimată a contractului este de peste 9 mi-lioane lei (2 milioane euro), fiind finanțat din fonduri comunitare, prin același Program Operațional Regional. Firmele pot depune oferte până pe 15 martie, tipul procedurii fiind cerere de ofertă, iar criteriul de atribuire prețul cel mai scăzut. Primăria a scos la licitație și asistența tehnică pentru managementul proiectului, valoarea estimată a contractului fiind de 108.500 lei (25.000 euro). Tipul procedurii este cerere de ofertă, criteriu de atribuire prețul cel mai scăzut, iar termenul li-mită pentru depunerea ofertelor este 14 martie.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?