Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Imunitatea organismului creşte prin donarea de sânge


   Donarea de sânge aduce numai beneficii, spun medicii specialiști. Pe lângă faptul că pot fi salvate vieți, donarea de sânge aduce multiple avantaje pentru organismul donatorului. Medicul Mioara Hanță, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Vrancea, ne-a explicat care sunt beneficiile aduse de donarea de sânge. „În primul rând, stimulează măduva osoasă să producă celule tinere. Acest lucru crește imunitatea și rezistența organismului, deoarece celulele tinere au o capacitate de apărare mult mai mare. Pentru hipertensivi, donarea de sânge îi ajută pentru că scade tensiunea pentru moment, dar asta nu înseamnă că ei trebuie să renunțe la tratament. Prin stimularea leucocitelor, organismul are o putere mai mare de apărare”, spune medicul Hanță. În plus, cei care vin să doneze beneficiază și de analize amănunțite ale sângelui.
   Medicul Mioara Hanță ne asigură că nu există dezavantaje și nici riscul de infecții deoarece instrumentarul medical folosit în recoltarea sângelui este sterilizat. În plus, cantitatea de sânge donată se reface în 24 de ore. „Dezavantaje nu există și nici riscul de transmitere de boli, deoarece totul este steril și desfăcut în fața donatorului. Cantitatea de sânge donată, ca volum, se reface în 24 de ore, iar ca număr de hematii și ca valoare a hemoglobinei într-o lună. Cu toate acestea, este indicat să se doneze sânge de două, trei ori pe an”, a adăugat medicul Hanță.
   Cei care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, iar la donatorii fideli se poate merge chiar și până la 60 de ani. Donatorul trebuie să fie sănătos, să nu aibă boli cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile. Sunt acceptate la donare femeile care au peste 58 de kilograme și bărbații care au peste 60 de kilograme. Medicii recomandă vrâncenilor să doneze sânge, deoarece acest gest aduce multiple beneficii organismului și, cel mai important, poate salva vieți.

DSP face controale la sânge

   Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea vor controla unitățile de transfuzie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Focșani și Spitalului Adjud. Acțiunea de control va viza modul de primire și folosire a sângelui, reacțiile adverse, pacienții transfuzați, structura și locația cabinetului de transfuzie, instruirea personalului calificat, cantitatea stocului de reactivi și echipamentul folosit. Controlul se va desfășura în perioada 12- 30 martie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?