Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Factura la încălzire, mai mare cu 40%, în Focşani!


  Cei peste 17.000 de abonați ai ENET vor primi, începând de luni, facturile la încălzire, aferente lunii februarie. Focșănenii trebuie să plătească pentru achitarea căldurii din calorifere cu 40% mai mult, în comparație cu luna ianuarie.
   ENET a primit de la furnizorul de gaze GDF Suez factura aferentă perioadei 25 ianuarie – 25 februarie, care se ridică la 8,2 milioane lei. Aceasta este mai mare cu un milion de lei față de factura din ianuarie, care a fost în valoare de 7,1 milioane lei, și cu două milioane mai mare decât în decembrie, când s-a emis o factură de 6,3 milioane lei.
   În acest context, ENET are de plătit la gaze, pe februarie, o factură mai mare cu 15% față de luna ianuarie și 25% față de decembrie. Prețul final la populație va fi însă cu 40% mai mare față de luna ia-nuarie. Asta pentru că a crescut și prețul de facturare la populație al gigacaloriei, de la 203 lei la 285 lei. Pentru că două săptămâni au fost geroase, cu temperaturi care au scăzut noaptea și până la minus 20 de grade Celsius, consumul de gaz a crescut pentru a asigura parametrii optimi de încălzire. „Factura pentru luna februarie la gaze este de 8,2 milioane de lei. Creșterea de preț la populație este de 40%. Luni se vor emite facturile, așa încât să le expediem cât mai repede și să începem încasarea. Din cauza gerului care a fost în februarie, facturile vor fi mari. Termenul de încasare a facturii pe februarie este sfârșitul lunii martie”, ne-a declarat Valter Popescu, directorul SC ENET SA.
   Directorul ENET a atras atenția asupra faptului că dacă populația nu achită până la sfârșitul acestei luni factura pe ianuarie există pericolul ca furnizorul francez să oprească din nou gazele. În prezent, datoria către GDF Suez este factura scadentă  pe luna ia-nuarie, în valoare de 7,1 mi-lioane de lei. „Dacă nu se plătește până cel târziu la sfârșitul lunii se pot tăia gazele. Pe 30 martie trebuie să fim cu plata facturii pe ia-nuarie la zi. Suntem dependenți de aceste încasări”, a spus Valter Popescu. Primăria Focșani a făcut o înțelegere cu furnizorul de gaze GDF Suez, așa încât să se respecte niște termene și să se intre în normal cu plata facturii.  

330 de lei la două camere

   În luna decembrie, sensibil egală cu ianuarie, pentru o garsonieră, proprietarii au plătit, la ENET, circa 150 de lei, pentru un apartament cu două camere aproximativ 230 de lei, iar pentru trei camere 350 de lei. În aceste condiții, de creștere cu 40% a valorii facturii, pentru o garsonieră veți plăti circa 200 lei, pentru două camere 330 lei, iar pentru trei camere aproximativ 500 lei.
Focșănenii spun că nu își pot permite să plătească atît de mult și că, cel mai probabil, vor rămâne cu datorii la încălzire. „Nu știu cum o să ne descurcăm cu plata întreținerii dacă factura va fi atât de mare. Pensia este mică, ar trebui să o dau aproape pe toată numai la încălzire. Nu o să pot plăti tot, voi rămâne cu datorii, chiar dacă riscăm să ne taie iar gazul”, ne-a spus Doina Ichim, o pensionară din Focșani.
   Pe de altă parte, primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, consideră că încălzirea prin ENET nu este atât de costisitoare precum alte metode de generare a agentului termic. „Eu l-aș lua pe un cetățean care are două camere să-l întreb cât îl costă încălzirea într-o iarnă și cît îl costă la ENET. Un om cu casă pe pământ fără 3.000 lei pe iarnă nu scapă. Nu are apă caldă 24 de ore din 24, nu are încălzire în toată casa. Îl costă cam 600 lei pe lună. În condițiile în care la ENET se plătește 200-300 lei, nu-i mult”, ne-a declarat primarul.

Lucrări de modernizare

   Primăria implementează proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul munici-piului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”, finanțat cu bani europeni. De curând, în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice, n. r.) a fost publicat anunțul privind achiziția de lucrări privind refacerea rețelelor subterane și a punctelor termice. „Am semnat contractul anul trecut, acum suntem în perioada de achiziții. Sperăm ca în scurt timp să începem lucrările. Acestea tărăgănează foarte mult din cauza faptului că diferite firme fac contestații, așa o duc de trei-patru luni și nu suntem în măsură să semnăm contractul pentru începerea lucrărilor”, ne-a declarat edilul Decebal Bacinschi. Termenul limită de primire a ofertelor este 4 aprilie, licitația fiind deschisă, iar criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut. Scopul lucrărilor este ca focșănenii să plătească mai puțin la încălzire.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?