Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Peste 60% dintre solarii, distruse de zăpadă şi viscol


   Legumele din piață vor fi mai scumpe în această primăvară după ce peste 60% din suprafața solariilor din Vrancea a fost afectată de fenomenele meteo extreme din luna februarie. Construite din bârne de lemn acoperite cu folii de plastic, acestea nu au rezistat cantităților imense de zăpadă și viscolului puternic. Zeci de mii de metri pătrați de solarii au fost distruși în doar câteva zile.
   Legumicultorii sunt disperați pentru că valoarea pagubelor este de ordinul sutelor de mii de lei și nu au de unde să se mai împrumute pentru a cumpăra altă folie, alte bârne, răsaduri. „Am estimat o pagubă de cinci mii de lei, adică folia, stâlpii, semințele. Nu am luat în calcul și munca mea. A fost distrus tot, ceapă, salată, verdețuri. M-am împrumutat de bani pentru solarii și nu știu de unde să mai iau pentru alt solar”, ne-a spus Cristinel Dogaru, din Suraia. Din cauza pierderilor suferite în ultimii doi ani și a lipsei oricărui sprijin din partea statului, legumicultorii se gândesc să renunțe și să încerce alte culturi agricole. „Acum doi ani am avut culturile distruse de grindină, anul trecut au fost prețurile mici, acum avem solariile distruse și nu avem niciun sprijin de la stat. Mulți dintre oameni vor să renunțe. Eu mi-am făcut și PFA, plătesc taxe, impozite pentru că am vrut să mă extind, să accesez proiecte europene pentru sere mo-derne. Însă statul nu ne ajută și nu ai cum să te dezvolți”, a precizat Cristinel Dogaru.
   Pagubele suferite de producătorii de legume din județ au fost inventariate de specialiștii Direcției Agricole. Timp de trei zile, echipele de inspectori au verificat sesizările depuse la primării de către producătorii de legume afectați de fenomenele meteo extreme. Au fost verificate solariile legumicultorilor din Garoafa, Bătinești, Biliești, Suraia, Cîmpineanca, Vânători, Golești, Focșani.
Situația a fost transmisă, ieri, la Ministerul Agriculturii pentru a se găsi o soluție de a-i despăgubi pe legumicultori. Din păcate, statul nu îi poate ajuta nici măcar cu un leu pentru că legislația românească nu prevede nicio posibilitate de a-i despăgubi pe producătorii de legume. Situația este absurdă pentru că serele și solariile nu pot fi asigurate deoarece nu sunt considerate investiții profitabile de către firmele de profil. Purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole, Mariana Botea, a afirmat că au fost afectați peste 44 de mii  de metri pătrați de solarii din suprafața totală de 67 mii metri pătrați care a fost verificată de echipele de inspectori ai instituției. Este vorba atât de solarii în care se aflau culturi de legume cât și de spații unde urmau să fie plasate răsadurile de legume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?