Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

CAS verifică morfina din spitale


   Scandalul declanșat de lipsa morfinei se lasă cu verficări. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a dispus demararea de controale, pentru a se stabili cum sunt cheltuiți banii din Programele Naționale de Sănătate, dar și cum sunt derulate licitațiile.
   Mihai Copaci, președintele CAS Vrancea, spune că în urma controalelor efectuate în spitalele care derulează programe de sănătate, nu au fost descoperite deficiențe. „Pentru că în ultima perioadă au fost probleme privind morfina, CNAS a solicitat verificarea derulării Programelor Naționale de Sănătate în spitale. Mai exact, dacă au fost desfășurate corect licitațiile, cum au fost cheltuiți banii, dar și verificări privind stocurile de medicamente. Până acum, s-a stabilit că la noi în județ nu sunt probleme, licitațiile fiind derulate la timp, iar pacienții nu au avut probleme cu găsirea morfinei”, a menționat Mihai Copaci.
   De asemenea, CAS și Direcția de Sănătate Publică (DSP) au primit banii alocați programelor și subprogramelor naționale de sănătate. CAS derulează: subprogramul de tratament și monitorizare a persoanelor cu infecție HIV/ SIDA și tratament postexpunere, pentru care s-a primit suma de 3.027 mii lei; subprogramul de tratament al bolnavilor de tuberculoză, pentru care s-au primit 142 mii lei. Pentru tratarea bolnavilor de cancer s-au primit 4.246 mii lei; pentru suferinzii de diabet zaharat s-a alocat suma de 2.601 mii lei; pentru programul național de diagnostic și tratament pentru boli rare s-au dat 446 mii lei; pentru programul național de transplant s-au dat 546 mii lei; iar pentru programul național de suplinire a funcției renale și programul național de ortopedie s-au alocat 705 mii lei, respectiv 164 mii de lei.
   Pentru programele și subprogramele pe care le derulează DSP, printre care se numără programul național de imunizare, de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale, programul național de sănătate a femeii și a copilului, programul național de monitorizare a factorilor determinați din mediul de viață și muncă a fost alocată suma de 511 mii lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?