Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: Gropile din asfalt izolează localităţile de pe Valea Râmnicului


   Zeci de mii de vrânceni din localitățile de pe Valea Râmnicului se află în situația de a rămâne izolați din cauza stării deplorabile a drumului național Bogza-Căiata-Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia-Vintileasca. Cel mai afectat sector din acest drum este Dumbrăveni-Dumitrești, unde partea carosabilă s-a transformat într-un imens șir de gropi. Există și riscul ca odată cu topirea zăpezilor, să se reactiveze alunecările de teren din localitățile Luncile, Jitia de Jos și Jitia, dar și posibilitatea de a apărea noi alunecări de teren în special pe sectorul Bordești-Dumbrăveni. Deși situația trenează de ani de zile, iar oamenii au recurs la diverse forme de protest, inclusiv la blocarea DN 2 în zona localității Dumbrăveni, guvernul pedelist nu a făcut nimic pentru a repara acest drum.

   După căderile abundente de zăpadă și temperaturile extrem de scăzute din această iarnă, miile de gropi existente pe DN 2 N Mărtinești – Bogza – Căiata – Dumbrăveni -Dumitrești – Jitia și DN 2R Jitia – Vintileasca – Bahnele par să se fi înmulțit și adâncit. Așa se face că numărul craterelor din carosabil s-a dublat față de anul trecut, ceea ce îi obligă pe șoferi să circule cu mașinile chiar prin șanț.
Cel mai afectat sector din acest drum este Dumbrăveni-Dumitrești, unde partea carosabilă s-a transformat într-un imens șir de gropi. Åžoseaua arată de parcă ar fi avut loc un bombardament.   
   Craterele care au apărut pe drum măsoară în adâncime, chiar și mai bine de 20 de centimetri. În fiecare zi, șoferii care circulă pe acest drum îi înjură pe cei care admi-nistrează drumurile naționale, dar și pe aleșii neamului care au ieșit parlamentari în Colegiul de pe Valea Râmnicului, care le-au promis că vor repara aceste drumuri, fără însă să facă ceva în acest sens. „E mai rău ca după război. Plătim taxe de drum național pe un drum care nu arată nici măcar ca un drum comunal. Peste două sau trei săptămâni nu se va mai putea circula pe acest drum. Vă spun că atunci când se vor topi nămeții toată populația de la Vintileasca în jos va circula pe la Recea. O altă cale este pe la Dealu Lung pe islazuri, pe la Cocoșari, pe la Gura Caliței cu ieșire la Dumbrăveni. Ca să se facă ceva pe acest drum ar trebui să fie alegerile acum, că ne-ar face ceva. Dacă erau alegerile săptămâna trecută aveam pârtie la negru. Când vin alegerile o să dea o spoială pe acest drum, dau negru peste verde și gata, ne prostesc”, a spus Mihai Burlacu, din Dumitrești.
   Toate acuzele șoferilor se îndreaptă către Secția de Drumuri Naționale Vrancea, condusă de pedelista Lucica Chiper, care nu a făcut niciun demers pentru a mai astupa măcar din găurile imense de pe drum.  „Se circulă sub orice critică. Cu toate că e drum național nici pe departe nu seamănă. Găurile de pe acest drum sunt imense și peste tot. Nu mai ai pe unde să circuli. Sunt sigur că în timpul cel mai scurt nu vom mai putea merge de la Dumitrești la Focșani. Nu știu pe unde o să mai ieșim de aici. Doamna Chiper se ocupă de altceva nu și de acest sector de drum. Concluzia finală pe care o pot spune despre drum e că e crimă și dezastru”, a spus și Tudorel Hîrju.

Ambulanțele se distrug pe zi ce trece

   Cele mai afectate de starea dez-astruoasă a acestui drum sunt ambulanțele de la secția Dumitrești. Aceste mașini care salvează vieți omenești se strică una câte una. Deși au costat zeci de mii de euro, ambulanțele sunt distruse din cauza nepăsării celor de la Drumuri Naționale care își bat joc de cei 20.000 de locuitori pe care îi are Valea Râmnicului. „După ce s-a luat zăpada pe unele porțiuni, a apărut dezastrul. Este de nedescris ce e pe acest drum. Gropile din șosea sunt mai mari decât cele lăsate de un bombardament. Mai grav e că ambulanțele care circulă pe acest drum pentru a salva viețile oamenilor se distrug. Åžoferii de pe aceste ma-șini sunt cât se poate de atenți, însă nu mai au cum să ocolească grotele din carosabil. Când dau într-o groapă cred că sare bolnavul de pe targa din ambulanță. Nu e posibil așa ceva”, a spus un alt șofer de la Jitia. Pentru cei care fac naveta zilnic, acest drum a devenit un calvar, iar articulațiile, suspensiile  și direcțiile mașinilor sunt distruse. „Eu fac naveta pe acest drum, care este un dezastru. Pe acest drum mi-am distrus mașina și nu  știu de unde voi face rost de bani să o mai repar. Nu mai există în România un drum național care să arate ca acesta”, a spus și Cristian din Dumitrești.

Alunecările de teren pot agrava situația

   Deși situația trenează de ani de zile, iar oamenii au recurs la diverse forme de protest, inclusiv să blocheze DN 2 în zona localității Dumbrăveni, guvernul pedelist nu a făcut nimic pentru a repara acest drum. Astfel, în orice moment, se poate reactiva o alunecare de teren la kilometrul 46+ 900, în dreptul localității Jitia de Jos. Åži în prezent, se circulă extrem de greu pe o porțiune de 50 de metri de drum. Această porțiune de drum a fost grav afectată, prima dată, la inundațiile catastrofale din 2005. Atunci au fost efectuate reparații minore pe motiv că acest drum va intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Acest lucru nu s-a mai întîmplat, iar locuitorii zonei riscă să rămînă izolați și, mai grav, să fie surprinși de o alunecare de teren chiar în momentul în care traversează acest sector de drum. Acesta este singurul drum care asigură legătura între localitățile de pe Valea Rîmnicului și restul țării. Pe același drum național mai sunt două tronsoane afectate de alunecările de teren, iar circulația se realizează cu mare greutate. Este vorba de un sector de drum de apro-ximativ 100 de metri în satul Tulburea și o porțiune mai mică, la intrarea în localitatea Jitia. Åži aceste alunecări de teren se pot reactiva oricînd, iar problemele devin și mai mari pentru locuitorii acestor zone.
   Starea dezastruoasă în care se află drumul național Mărtinești-Bogza-Dumbrăveni-Jitia-Vintileasca-Bahnele pare a fi o problemă care se perpetuează de peste 100 de ani. Scriitorul George A. Tătulescu, autorul lucrării  „O așezare de moșneni”, vorbește despre frumusețea și trecutul locuitorilor de pe Valea Râmnicului, dar amintește cu amărăciune că „mult s-ar deschide această regiune dacă ar fi o șosea”.

Oprișan, singurul om politic care a susținut cauza vrâncenilor de pe Valea Râmnicului

   Marian Oprișan este singurul om politic care s-a zbătut și a încercat prin toate mijloacele ca acest drum să fie reabilitat. În perioada guvernului PSD din 2000-2004, președintele Consiliului Județean a reușit ca drumul dintre Dumbrăveni și Vintileasca să fie preluat în vederea reabilitării de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale. În acest sens a fost emisă și o hotărâre de guvern, care însă nu a fost respectată de CNADR și Ministerul Transporturilor condus de pedistul Gheorghe Dobre. Pentru asta, în 2005, președintele Consiliului Județean Vrancea a dat în judecată CNADR și Ministerul Transporturilor, care refuzau să preia în administrare DN 2N Mărtinești- Bogza-Căiata-Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia și DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele. Curtea de Apel Galați a admis acțiunea formulată de Consiliul Județean și a obligat Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale să semneze protocolul de predare-preluare a acestor drumuri.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?