Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Firele de păianjen, folosite pentru realizarea coardelor de vioară


   Un cercetător japonez a folosit mii de fire de păianjen pentru a realiza un set de coarde de vioară, care au „un timbru moale și profund”, în comparație cu cele tradiționale, din intestine, sau metalice. Caracteristicile sunetului scos de aceste coarde pot fi explicate prin felul în care sunt răsucite firele de păianjen, fără a lăsa vreun spațiu gol. Această invenție va fi prezentată pe larg într-o ediție viitoare a jurnalului științific Physical Review Letters.
   Shigeyoshi Osaki, de la Nara Medical University, a cercetat proprietățile mecanice ale pânzei de păianjen timp de mai mulți ani. În 2007, el a publicat un articol despre rezistența firelor de păianjen, în Polymer Journal. Osaki a perfecționat apoi metode prin care pot fi obținute cantități mari din acest fir, de la păianjeni crecuți în captivitate, fiind în prezent interesat de utilizarea acestui material deosebit. „Instrumentele cu coarde și arcuș, precum vioara, au fost subiectul a numeroase studii științifice. Cu toate acestea, nu au fost clarificate toate aspectele, majoritatea interpreților fiind interesați mai degrabă de corpul viorii decât de proprietățile coardelor sau arcușului”, notează cercetătorul japonez.
   Doctorul Osaki a folosit firele produse de 300 de femele păianjen din specia Nephila maculata. El a răsucit în aceeași direcție câte 3.000 – 5.000 de fire pentru a forma mănunchiuri, iar apoi, cu câte trei mănunchiuri, răsucite în direcția opusă, a făcut coardele. Rezistența acestor coarde s-a dovedit mai mică decât cea a celor tradiționale, din intestine, care sunt însă rar folosite, dar mai mare decât a celor din nailon, cu înveliș de aluminiu.
   La o examinare la microscop, s-a dovedit că, deși secțiunea coardelor era perfect rotundă, firele erau dispuse în interior într-o diversitate de forme și atât de strâns lipite încât nu rămăsese niciun gol între ele. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?