Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Un nou ASTEROID care ameninţă Pământul


   NASA a identificat un nou asteroid care ar putea lovi Terra peste aproximativ 30 de ani, în urma calculelor rezultând un potențial impact pe 5 februarie 2040. Echipe din cadrul ONU au început deja cercetări pentru găsirea unor eventuale modalități de deviere a asteroidului 2011 AG5.
   Probabilitatea ca asteroidul 2011 AG5 să lovească Pământul este de 1/625, însă posibilitatea ca acest lucru să se întâmple ar putea crește în timp. Dacă un asteroid s-ar prăbuși peste un oraș, ar provoca milioane de decese, însă omenirea va putea trece peste o asemenea catastrofă.
   Asteroidul care a provocat extincția dinozaurilor acum 65 de milioane de ani avea nouă kilometri lățime. Pentru comparație, 2011 AG5 are aproximativ 140 de m lățime. Oamenii de știință încă nu sunt capabili să afle dimensiunile exacte ale asteroidului și nu au reușit să observe decât jumătate din orbita obiectului, însă, între anii 2013 și 2016, vor fi în măsură să-l monitorizeze de la sol și să-i facă o evaluare mai detaliată.
   În anul 2023 asteroidul va avea o așa zisă „trecere prin gaura cheii”, printr-o zonă aflată pe orbita Pământului, care ar putea devia traiectoria obiectului cosmic din cauza gravitației, aducându-l mai aproape de o eventuală coliziune la următoarea trecere. Potrivit NASA, asteroidul va trece la o distanță de doar 0,02 UA (unități astronomice), ceea ce înseamnă aproximativ 2,99 milioane kilometri. Printre metodele de deviere avute în vedere se află și instalarea unei sonde pe suprafața asteroidului care ar putea schimba centrul de greutate și astfel traiectoria obiectului. O altă opțiune ar fi modificarea traiectoriei doar în urma impactului sondei cu asteroidul.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?