Busuiocul (Ocimum basilicum), numit în popor și vasileac, borjolica sau bosioc este o plantă extrem de populară datorită frunzelor sale ce, la simpla atingere sau frecare, răspândesc un parfum puternic, dulce-înțepător.
Este folosit de foarte multă vreme, nu doar ca plantă medicament, cât mai ales ca un condiment în prepararea diverselor mâncăruri tradiționale.
Numeroasele principii active din această plantă (concentrate mai ales în frunze și flori) au făcut ca ea să fie folosită adesea în medicina naturistă, pentru ameliorarea a diferite afecțiuni precum: dureri și iritații ale gâtului, tuse, răceală și gripă; afecțiuni ale aparatului digestiv, inapetență, colici; afecțiuni ale epidermei, acnee, furunculoză, eczeme, exces de sebum, dar și probleme de diabet și calculi biliari.
Formele de utilizare pentru busuioc se reduc la infuzii, cataplasme cu plante strivite sau macerate, sucuri din frunze și uleiuri eterice.