Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Morţii nu pot fi îngropaţi


   În localitățile izolate ale județului, morții nu pot fi îngropați cum se cuvine, iar sicriele sunt trase în biserici cu funia. În ultimele zile, șase oameni din comuna Tătăranu au murit. Unii de frig, alții de moarte bună. Mulți dintre ei nu au putut fi îngropați din cauza nămeților de peste 2 metri.
Miercuri, o femeie de 44 de ani a murit, trupul neînsuflețit al acesteia neputând fi dus  la morgă pentru necropsie, dat fiind că localitatea Tătăranu este complet izolată. Se presupune că aceasta a fost răpusă de gerul năprasnic.
   Cadavrul femeii este și acum în locuința familiei. „În ultimele zile au fost înregistrate șase decese. Doar două persoane au fost înmormântate. Sicriele au fost trase cu funia spre biserică, pentru că nămeții sunt cât gardurile. Suntem complet izolați. Avem copii pe care trebuie să-i scoatem, să-i aducem la școală, au fost doi impiegați izolați pe câmp și am trimis niște băieți tineri cu mâncare la ei. Trebuie să facem ceva, dar nu știu ce. Am de deszăpezit 47 de kilometri. Am făcut scris și la comandamentul de iarnă și la Secția de Drumuri Naționale, dar degeaba. Toată lumea ne ocolește”, a spus primarul comunei Nicolae Pavel.

A plecat cu mortul pe câmp

  Situația este tragică și în Sihlea, unde șase morți nu pot fi îngropați. Trei dintre aceștia sunt la morgă și nu pot fi aduși acasă, iar ceilalți trei sunt vegheați de rude, de zile bune, în propriile locuințe.
  Ieri, un bărbat din Câmpineanca a plecat cu mortul pe câmp, în speranța că va ajunge la Dumbrăveni și de aici, cu o mașină până la Câmpineanca. Primarul comunei Sihlea, Stoica Ene, ne-a spus că este vorba despre o femeie din Bogza, care a decedat în urmă cu șapte zile. Fiul său și-a pierdut răbdarea și a improvizat o sanie. „Avem un caz mai deosebit la Bogza. Este vorba de o femeie, care a decedat acum șapte zile și pe care fiul său vrea să o îngroape la Câmpineanca. A făcut o improvizație și a luat mortul. Spune că până la Dumbrăveni, că acolo are o mașină. Distanța este de 8 kilometri și nu poate fi parcursă sub nicio formă. Am încercat să-l conving să o înmormântăm aici, dar nu a vrut. Acum ne chinuim să trimitem o volă după el”, a spus primarul Stoica Ene.

Aglomerație la morgă

   Unii dintre cei trecuți în neființă sunt ținuți la morgă, de mai bine de o săptămână. Ieri, reprezentanții Spitalului Județean ne-au spus că în morgă erau depozitate 14 cadavre, în condițiile în care, în mod normal, capacitatea este de 10.
   Angajații spitalului au luat legătura cu familiile decedaților, care urmează să vină să ia trupurile neînsuflețite pentru a le înmormânta creștinește. „Din cauza condițiilor meteo și a drumurilor impracticabile, Serviciul de Anatomie Patologică al Spitalului se confruntă cu o situație inedită. Familiile nu pot veni să-și ridice decedații. Dacă zilele trecute erau șase decedati, acum sunt 14. Medicii de aici vorbesc telefonic cu unele familii ale decedaților, care spun că imediat ce vor putea, vor veni să ridice trupurile neînsuflețite. Azi au reușit să fie preluați cinci decedați, și sperăm ca și mâine familiile să reușească să vină să își ia morții, pentru că altfel ne vom confrunta cu o supraaglomerare a Serviciului de Anatomie Patologică”, ne-a declarat Alina Pelin, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?