Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Şapte ani concediu pentru îngrijirea copilului cu handicap


   Pentru copilul cu handicap care a împlinit vârsta de trei ani, oricare dintre părinți sau alte persoane îndreptățite pot beneficia de concediu pentru îngrijirea copilului până când acesta împlinește șapte ani. Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vrancea, acesta se poate acorda fie în continuarea concediului pentru creșterea copilului în vârstă de până la un an, fie oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de șapte ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediu pentru creșterea copilului în baza actelor normative care au reglementat acest drept la data nașterii acestuia.
   De asemenea, în cazul persoanelor care nu se încadrează în condițiile amintite mai sus, dar care în ultimele 12 luni înainte de solicitarea acestui concediu au realizat venituri supuse impozitului, concediul poate fi acordat oricând, începând cu împlinirea de către copil a vârstei de trei ani. „Pe perioada acestui concediu se acordă o indemnizație lunară de 450 lei, adică în cuantum de 0,9 din Indicatorul Social de Referință (ISR) care a fost stabilit pentru acest an la 500 lei”, a declarat Vincențiu Micheci, directorul AJPIS, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la finele săptămânii trecute.
   De asemenea, oricare dintre părinții firești sau persoanele îndreptățite prin lege care au în întreținere un copil cu dizabilitate beneficiază, în funcție de caz, și de o serie de alte drepturi. Astfel, persoana care se ocupă de îngrijirea copilului cu dizabilitate gravă sau accentuată are dreptul la program de lucru redus la 4 ore, fără afectarea drepturilor de asigurări sociale prevăzute de lege, până la împlinirea de către copil a vârstei de 18 ani. Tot pe aceeași perioadă, părinții beneficiază de concedii medicale pentru îngrijirea copilului cu dizabilitate care are nevoie de internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afecțiuni intercurente, precum și pentru recuperare.
În situația în care mama sau tatăl copilului cu handicap are la rândul său o dizabilitate și nu are alte venituri în afară de indemnizația de handicap, aceștia vor primi un sprijin lunar în cuantum tot de 450 lei (adică 0,9 ISR) până când copilul împlinește trei ani. Sprijinul pentru aceștia va fi de 0,6 din ISR pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani. Legea prevede totodată că „persoana cu dizabilitate gravă sau accentuată care are în întreținere un copil și care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru acordarea concediului pentru creșterea copilului și indemnizației lunare aferente, beneficiază de sprijin lunar de 0,9 ISR ( 450 lei – n.r.) până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 0,3 ISR pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 2 și 7 ani”. Persoanele care au în plasament sau în tutelă un copil cu dizabilitate, inclusiv asistentul maternal, au dreptul la 97 lei alocație lunară de plasament, în cuantum majorat cu 50%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?